Vegetariska knyten på grillen

Våga välja vegetariskt på grillen!

Många tycker det kan vara svårt att grilla vegetariskt, både vad som ska grillas och hur det ska grillas för bästa resultat. Det blir lätt samma köttbit och samma tillbehör som läggs på grillen. Men här får du tre enkla och goda tips på vegetariska knyten på grillen, som kommer lyfta din grillning till helt nya nivåer. Servera med fördel lite goda röror till, såsom hummus, baba ganoush eller fetaostdipp, och ett gott bröd och voila- du har en vegetarisk grillbuffé som heter duga.


Grilla grönt knyte med aubergine och fetaost

Till detta vegetariska knyte behöver du:

  • 1 aubergine ( ca 200-300 g)
  • 75 g fetaost (ett halvt paket)
  • 2 salladslökar
  • 3-4 soltorkade tomater i olja
  • 125 g ricotta
  • Salt och peppar
  • Auminiumfolie


Gör så här:

1. Tvätta din aubergine och skär den sedan i cirka 1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på ett fat och salta ordentligt på båda sidorna. Saltet gör att auberginen släpper ifrån sig överflödig vätska. När aubergineskivorna legat i cirka en halvtimme, torkar du av dem och låter dem rinna av på hushållspapper. 2. Hacka de soltorkade tomaterna och strimla salladslöken. Blanda tomaterna och salladslöken tillsammans med fetaosten och ricottaosten, så att du får en krämig röra. 3. Bred ut röran över aubergineskivorna och rulla sedan ihop dem. Om de vecklar ut sig kan du fästa ihop dem med en tandpetare. 4. Lägg dina fyllda vegetariska knyten på grillen och grilla dem cirka 3-4 minuter på varje sida. Salta och peppra efter eget tycke och smak.


Grilla grekiskt knyte med stora vita bönor, fetaost och oliver

Till detta vegetariska knyte behöver du:

  • Två burkar stora vita bönor
  • 150 gram fetaost
  • 4 matskedar pesto, gärna röd
  • 1 squash
  • 2 dl oliver, gärna kalamata
  • 1 paket körsbärstomater
  • 1 kruka ekologisk koriander
  • Olivolja
  • Salt och peppar
  • Aluminiumfolie


Gör så här:

1. Öppna burkarna med de vita bönorna och skölj av dem. Lägg ner dem i en skål och blanda ner peston. 2. Skär squashen i lite grövre bitar och vänd ner den varsamt i skålen med de vita bönorna, men akta så att bönorna inte går sönder. Smula ner fetaosten och lägg i den i skålen tillsammans med oliverna. 3. Gör dina foliepaket genom att lägga ut fyra ark med dubbel folie, cirka 30 x 30 cm.  Ringla lite olivolja i mitten av varje och fördela sedan ut bönröran på arken. Salta och peppra och stäng sedan igen knytena ordentligt. 4. Lägg dina härliga vegetariska knyten på grillen över glöden. Låg spjället vara öppet och behåll locket på. Knytena är klara efter ca 15-20 minuter. Toppa med färsk koriander.


Grilla knyte med fänkål och purjolök

Till detta vegetariska knyte signerat årets kock 2016, Jimmi Eriksson, behöver du:

  • 1 purjolök
  • 1 fänkål
  • 1 tsk fänkålsfrön, hela
  • 2 färska lagerblad
  • 50 g smör
  • Salt
  • Aluminiumfolie


Gör så här:

1. Skölj av både fänkål och purjolök noga och hacka dem sedan i lite grövre bitar. 2. Ta fram smöret och dela det i mindre kuber. 3. Ta fram dina folieark och pensla dem lite med olja. Lägg i grönsakerna, kryddorna och några kuber smör. 4. Lägg på grillen och baka paketen i cirka 10-15 minuter, så att purjolöken och fänkålen är mjuka.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!