vegetariskt istället för oxfile

Vegetariska alternativ till oxfilé

Letar du efter ett vegetariskt alternativ till oxfilé? Få maträtter känns så lyxiga och flärdfulla som oxfilé. Den har fått en given plats för många amatör såväl som proffskockar och platsar inte sällan på menyn för högtider som nyår eller födelsedagar. Men att äta oxfilé passar inte alla, det kan vara av etiska såväl som faktiskt av ekonomiska skäl.

Att äta kött idag är inte en självklarhet, många väljer att avstå av moraliska skäl medan en del avstår av rent hälsomässiga anledningar. Det finns nämligen studier som visar på att överkonsumtion av kött kan vara hälsovådligt. Ett annat skäl att inte äta kött är din plånbok, att utesluta kött kan vara mycket ekonomiskt fördelaktigt då alternativa proteiner inte alls kostar lika mycket. Speciellt inte om man jämför med oxfilé. Vilka alternativ finns det då till oxfilé oavsett om tillfället är nyårsafton eller bästisens födelsedagsmiddag?

Vegetariska alternativ till oxfilé

Lite beroende på hur man tänkt tillaga sin oxfilé så finns det olika alternativ till ersättare. I vissa fall är det så enkelt som att byta ut köttstycket mot en bit filé av qourn. En av hemligheterna bakom att lyckas med smakerna och, för den som vill, känslan av kött stavas marinad. Precis som med en lyckad köttbit kräver en filé av qourn att man smaksätter den och inget sätt är väl bättre än en smaskig marinad. Med fördel kan man marinera sin köttersättare en eller två dagar före tillagningen för att maximera smakerna.

Om man är sugen på andra vegetariska alternativ till oxfilé istället för ett rent substitut så kan man ersätta köttbiten med exempelvis biffar gjorda på kantarell vilket ger ett nog så lyxigt intryck som oxfilé. Det passar dessutom utmärkt ihop med en krämig och god potatisgratäng.

Gå all in istället för substituten

En del köttälskare upplever lite bekymmer med att använder sig av så kallade köttsubstitut som ska smaka och kännas som kött. Ett alternativ som funkar bra för de tillfällena är att helt slopa substituten och gå ”all in” på de grönare alternativen. Helrostad blomkål i ugn är oerhört gott och smakrikt, skopa det med smör under tillagningen och servera det tillsammans med våriga primörer eller krispiga kapris och tunt hyvlade rädisor för extra fräschör.

Andra bra grönsaker eller rotfrukter att använda sig av för att slå både köttälskare och veganer med häpnad är bakad rotselleri med en krämig sås antingen av grädde eller plantbaserad. De allra flesta uppskattar också en god och mustig gryta, här kan man ta ut svängarna och maskera allehanda råvaror i en slöja av kryddor och smaker.

Så oavsett om det är ett vegetariskt alternativ till oxfilé eller en helvegansk måltid man tillagar finns det några knep att ta fasta på. Man kan omvandla de tråkigaste rotfrukter och kålbitar till riktiga smakupplevelser genom finurlig tillagning. Att rosta i ugn eller helbaka grönsakerna skänker extra mycket smak. En viktig komponent i din middag oavsett vad det är att se till helheten, när man pratar om vegetariska alternativ snöar många in på att ersätta en specifik råvara med en annan. Det kan vara nog så gott och om inte annat oerhört modernt, att göra en helomvändning och bjuda alla gästerna på helveganskt.

vegetariskt istället för oxfile

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!