”Vi provar oss igenom livet tillsammans”

Att ordna en vinprovarkväll är enkelt, med några få förberedelser. Men framför allt är det en social aktivitet, förklarar David Heinemann och hans kompisgäng som setts regelbundet i 30 år.

”En social aktivitet som följt med genom livets alla faser.” Så beskriver David Heinemann sitt kompisgäng som regelbundet, omkring en gång i månaden, träffas för att prova vin.

– Det startade med några av oss när vi läste vid Chalmers, fler anslöt och med tiden blev vi ett gäng som mer eller mindre är detsamma då som nu.

Från studentkorridorer till de första egna lägenheterna, till att gästa varandras bröllop, till liv med småbarn och nu, 30 år senare, då de flesta har vuxna, utflugna barn.

– Att ses regelbundet och prova vin har varit ett trevligt sätt för oss att hålla kontakten genom alla år, säger David och fortsätter:

– I början var vi fokuserade på vinteori. Odling, druvor, länder och regioner. Terroir och andra faktorer som påverkar hur ett vin upplevs. Med tiden har fokus blivit det faktiskt roliga – att betrakta, dofta, smaka och bedöma vad vi tycker är gott.

Det är en av höstens första kalla kvällar, med den där kylan som alltid överraskar. Hemma i Davids och hans fru Marias villa i Saltsjö-Boo utanför Stockholm har en brasa just tänts och de första gästerna i det vinsällskap som består av fem par börjar droppa in. Varma kramar och handslag. Eftersom det hör till upplägget att varje par har med sina egna glas, bärs det i kartonger eller särskilda vinprovarväskor.

Just i kväll är temat champagne, och fem sorter ska testas. Lika många glas per person ställs på plats på köksbordet, som försetts med en vit duk.

– För att analysera dryckens färg behövs ett vitt underlag, säger David.

När alla gäster har anlänt står här 50 glas – av olika typ, beroende på vad var och en har tagit med sig.

– Drycken kan smaka olika beroende på glas, en större kupa släpper mer kolsyra till exempel, kommenterar någon.

Vattenglas till alla. En skål med vitt bröd utan så mycket smak, skuret i små bitar, att varva mellan dryckerna vid behov av att neutralisera. Intill uppsättningen av glas har var och en placerat ett eget anteckningsblock för noteringar. Några har medhavda spottkoppar.

David och Maria visar, tillsammans med deras dotter Alba, in gästerna i vardagsrummet, så att de som värdar i köket sedan kan hälla upp champagne i provarnas glas utan att gästerna noterar flaskorna.

– Vi kör nästan uteslutande blindprovning, med generellt så lite information som möjligt, berättar David.

Under tiden David och Maria förbereder har gästerna i vardagsrummet hamnat i samtal om trender inom vin som de har upplevt genom åren: ”Minns ni 80-talets smöriga nya-världen-chardonnay?!”. Samtalet fortsätter om dagens vin från mer oväntade länder som Georgien och Uruguay. Om naturvin, hållbart producerade viner och om hur klimatet påverkar.

Och så – till bords! 

Dryckerna i de fem glasen, ett i taget från vänster till höger, betrak- tas och doftas på under det som först är tystnad. Det skrivs noteringar. Sedan tilltagande småprat. Vilken eller vilka druvsorter består champagnen av? Vad har den för stil? Ålder? Alltmer livliga diskussioner två och två eller kors och tvärs över bordet.

– Hur mycket påverkas man av färgen?
– Fyran har klar äppeldoft, som av äpplen som legat i murken trätunna…
– Har vi börjat smaka än!? frågar någon glatt, otåligt. Låt oss!
– Det är mest kolsyra i trean, mest drag i den!
– Den här smakar kola, eller är det mandel?
– Nej… Var hittar du mandeln?
– Ettan är balanserad och snygg.
– Vad händer med smaken när champagnen tappar sin kolsyra? Och när champagnen blir varm vartefter?
– Rosén är spännande! Den har en väldigt vacker färg. Och är rökig, fräsch.
– Jag tror det här är en årgångschampagne, den har vi druckit mycket av tidigare.
– Jaså? Jag skrev rönnbär och jordgubb på den.

Efter någon knapp timmes provning är det dags för en summering.

– Vad tänker ni? frågar David.

– Jag tror trean är en blanc de blancs, säger någon.

– Jag tror det här är vintagechampagne!

Flaskorna plockas fram och det läses på om varje. Det diskuteras, jämförs uppfattningar och blir intressanta resonemang.

David kliver åt sidan och beskriver för oss, med en glimt i ögat:

– Vi är nog ett ganska modigt gäng, vi säger vad vi tänker och tycker. Men vi tävlar inte. Vi sätter inga poäng, och ingen vinner formellt.

David formulerar också vad han tycker är tjusningen med provningarna:

– Att höra andras associationer och referenser hjälper en själv att sätta ord på det man ser, doftar och smakar, och det i sin tur hjälper en att ringa in vad man tycker om.

Samtalen efter den närmre granskningen av de fem flaskorna fortsätter under det att David och Maria dukar fram kvällens måltid. Upplägget för provarkvällarna är att värdarna förutom ett upplägg för provning står för en middag – där oftast samma drycker som provats innan avnjuts. I köket i kväll väntar ostron som ska serveras tillsammans med citronskivor, salt och tabasco, och sedan mer skaldjur.

Att efter provningen också ta in hur dryckerna smakar till mat tillför kvällarna något extra. David beskriver:

– Med åren har maten börjat spela en allt större roll, och det är sällan vi har provning utan mat. Grunden är att vi alla tycker att det är härligt med god mat och goda drycker. Livsnjutande tillsammans, helt enkelt. 

DET HÄR ÄR BLINDPROVNING 

Dryckerna provas utan att de som provar vet någonting om dryckerna i glasen. Genom att betrakta, dofta och smaka ska provaren sedan gissa faktorer som vilken eller vilka druvsorter det är tillverkat av, land, region, stil, klassificering, årgång och kanske producent.

Faktaruta

Tips för provning

Utrustning:

Vitt underlag för att bedöma färg. Likadana glas så alla har samma upplevelse. Papper och penna att ta anteckningar med. Kolsyrat vatten eller vitt bröd att neutralisera munnen mellan vinerna.

Mängd:

Fyra till sex viner är lagom att börja med.

Tänk på:

Prova lätta viner innan tyngre, prova billiga viner innan dyra samt prova alltid söta viner sist.

Budget:

Ni kan lätt vara uppåt 10 personer på en flaska.

Tema:

Det kan vara ett bra sätt att välja vinerna, exempelvis prisklass, region, druva eller sort.

Relaterade drycker
Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut NV

En förstklassig champagne med fin mousse och lång behaglig eftersmak

Nr: 789102, Champagne , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Beaumont des Crayères Fleur de Prestige Brut

Årgångschampagne till ett unikt pris

Nr: 7247401, Champagne , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Beaumont des Crayères Fleur de Meunier Brut Nature

Unik Champagne med druvsammansättning 100% Pinot Meunier

Nr: 8309201, Champagne , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!