
Vildsvinsfilé – temperatur
Under de senaste åren har vildsvinsstammarna som finns i Sverige vuxit allt mer och det har gett oss ett mycket bra alternativ till andra typer av kött. Sedan många år tillbaka har viltkött ansetts mer exklusivt och lyxigt, men sanningen är att det fungerar utmärkt till alla typer av middagar – fest såväl som till vardags.
Jämfört med många andra typer av kött är vildsvinsfilé otroligt saftigt, samtidigt som det har en mycket mildare viltsmak som passar fler. Det är också ekologiskt på ett naturligt sätt och kan hittas färskt under årets alla säsonger. Jämför vi vildsvinskött med t.ex. kött från älg, nöt och hjort har vildsvin inte samma kraftiga drag av jord och barrskog. Den har även en mycket ljusare färg som kan anses mer tilltalande och blir heller inte lika blodig, även om den tillagas på samma temperatur som annat viltkött. Om du inte jagar själv kan du med fördel vända dig till din närbutik, alternativt beställa hem köttet från vilthanteringsanläggningar runt om i Sverige.
Ugnstemperatur och innertemperatur för vildsvinsfilé
När du ska tillaga vildsvinsfilé är det mycket viktigt att du har koll på både ugnstemperatur såväl som innertemperatur. Innertemperaturen mäter du enklast genom att införskaffa dig en köttermometer. När det kommer till ugnstemperaturen är det vanligast att vildsvinskött tillagas vid antingen 125, 175 eller 225 grader beroende på vilket resultat du vill ha. Dessa temperaturer är optimala för både konsistens såväl som för saftigheten i köttet. Ska vi lyssna på experterna, vilket vi bör, är det en ugnstemperatur på 175 grader som anses vara det absolut bästa.
Hur är det då när det kommer till innertemperaturen? Även här är det viktigt att ha koll. Tillagar du ditt kött i ugnen på 175 grader är köttet färdigt när det uppnår en innertemperatur på 72 grader. Återigen är det viktigt att du använder dig av en köttermometer för att kunna säkerställa rätt temperatur. Om köttet inte är tillräckligt tillagat (och du inte har köpt det i en butik) finns det risk för sjukdomar som kan orsakas av trikiner, men mer om detta nedan.
Egenjakt och trikiner
Väljer du att jaga ditt eget vildsvinsskött är det ännu viktigare att innertemperaturen är korrekt. Det beror helt enkelt på att det vilda köttet kan ha trikiner i sig. Trikiner är en form av mask som kan orsaka problem och sjukdom hos människor. Köper du köttet i butik eller hos en handlare behöver du inte oroa dig, eftersom denna typ av kött alltid måste skickas på analys innan det får gå ut i butiker eller säljas vidare.
Har du jagat vildsvin själv behöver du dock inte oroa dig för analyser. Till att börja med är det endast ca 2-7 vildsvin av 100 000 som drabbas årligen, men eventuella trikiner kommer också att dö när du hettar upp köttet till en viss temperatur. Trikinerna kommer inte längre att vara ett faktum där ditt kött har hettats upp till en innertemperatur på 68 grader, men kom ihåg att 72 grader är det som du ska sträva efter.