Vilken låt skulle ditt rosévin vara – Måns Zelmerlöw?

När Måns Zelmerlöw nyligen hade en pressdag på Hotel Kung Carl i samband med lanseringen av sitt nya vin, Hola MZ Rosé, passade vi på att klämma in ett möte och ta pulsen på honom lite extra.

Grapevine: Var kommer ditt vinintresse ifrån? 
Måns: Det kommer ifrån att jag drack mycket vin från att jag blev myndig (och kanske lite tidigare). Och sen så åkte jag runt mycket i Sydafrika med en organisation som heter Star for Life. Då på lediga dagar åkte jag upp i Stellenbosch. Och då så kunde jag inte så mycket om vin. Men där så började jag ju, dels så förstod jag hur fenomenalt vingårdar är in general, men dels fick en uppfattning om hur olika druvor smakade och tyckte det var fruktansvärt roligt. Också väldigt kul att komma hem och läsa en vinlista och förstå. Sedan dess har det bara växt. Vi bor ju i London och att kunna ta bilen ner till Frankrike och sätta sig på första bästa vingård är ju fantastiskt, helt underbart. 

G: Ditt första vinminne?
M: Det är nog i Stellenbosch. Jag kom till Boekenhoutskloof i Stellenbosch och hade aldrig riktigt förstått vad min typ av vin var. Mer än att jag visste att The Choloclate Block var gott. Men då har de ju en pinot noir som är liksom snäppet högre (Cap Maritime Pinot Noir)mycket begränsad upplaga som är bland det godaste jag har druckit där. Så det var nog den första stora upplevelsen.

G: Bästa vinupplevelsen?
M: Jag och mina Lunda-kompisar skulle åka till Paris för att gå på Roland Garros och så flög vi ner på morgonen och checkade in på Air BnB-boendet så gick vi raka vägen ut och satte oss på första bästa sylta i Paris, på en uteservering i solen. Beställde in första flaskan rosé och sen satt vi där och tjötade. Nio flaskor rosé senare så hade jag haft bästa eftermiddagen i mitt liv. 

G: Nio flaskor – hur många var ni?
M: Fem var vi… Men det var en lång tid! 

G: Och sämsta?
M: Ja det var väl dagen efter, haha! Näe men… Det är nog alla de ungdomsfyllorna på Rebenschoppen, vin i tetra som var grejen i Lund för det kunde man få lätt från Tyskland då. Så alla gick omkring med Rebenschoppen på tetra.

G: Har du en favoritdruva?
M: Hmm… Har jag det? Det har jag nog. Jag är ju oerhört glad i nebbiolo.

G: Och det har du ingen i din range…
M: Det har jag ingen. Men det är ofta dit jag går när jag tittar på en vinlista till exempel. Så klart att jag jättegärna hade skapat en italiensk nebbiolo, ett italienskt rödvin. Men jag tror snarare att jag är närmare, när vi är klara med Katalonien, åka till Sydafrika för att göra något där. Det betyder mer för mig.

G: Om du var tvungen att dricka en vinstil resten av livet?
M: Då är det Barolo.

G: Hur eller till vad dricker du helst ditt rosévin?
M: Ja det är ju då helst på en uteservering i Paris en hel eftermiddag med vänner. Men jag kan absolut se att en skaldjurskväll med ett krispigt rosé – det finns ju en liten sälta i det här också som kommer funka fint till skaldjur – även till lätt fick. En ångkokt torsk. Jag kan se det till de flesta situationer kanske förutom då till kött eller en gratäng. 

G: Ditt rosévin – om du skulle para ihop det med någon av dina låtar, vilken skulle det vara?
M: Jag har ju släppt lite 80-tals låtar här på sistone så jag skulle nog ta en åt som heter Midsummer Love. Det går hand i hand med den här låten. Den handlar om mina ungdomssomrar på stranden i Båstad och så. Där hade det vinet funkat. 

G: Och Cavan då?
M: Cava känns mer som Heroes. Fest och upptempo. Rosécavan är ju Cara Mia. 

G: Så det kommer inget vin uppkallat efter Cara Mia? 
M: Näe, det gör det inte. Vi hade ju den idén i början att det skulle vara låttitlar men då kände jag att då kör man lite fast också. Och då blir det något annat, då blir det kändisvin på riktigt. Det vi har gjort här är mycket coolare att hälften av människorna nog inte vet att det är mitt vin. 

G: Vilket av dina viner bjuder du dina svärföräldrar på?
M: De är ju väldigt olika min svärmor och min svärfar. Min svärfar och jag sitter ju med mitt MZ Raval och pratar om livet och världen hur den ser ut. Min svärmor och jag sitter med MZ Rosé och pratar kanske lite mer om folk och branschen.  

G: Vem drömmer du om att få dela en flaska vin med?
M: Roger Federer. För jag är ju ett enormt tennis-fan och Federer har alltid varit min Gud. Det känns som att vi inte bara delar tennisen utan det känns som att vi skulle vara bästa kompisar om vi fick sitta ned med en flaska vin. 

G: Avslutningsvis. Nu har du gjort rött, bubbel och rosé. Kommer det ett vitt vin också?
M: Det vore konstigt om det inte gjorde det kan jag känna för då har vi fullbordat Katalonien-serien. Så ja, det är klart att jag jättegärna vill göra ett vitt vin också.

G: Det här är hela Katalonien-serien, sedan har någon dröm att ta det till Sydafrika också eller någon annanstans? 
M: Ja, och då ligger Sydafrika närmst. Frankrike och Italien, dels så är de så stora i Sverige redan som vinländer och Sydafrika tycker jag har så mycket mer att ge än vad vi vet i Sverige

Faktaruta

Hola MZ Rosé by Måns Zelmerlöw:

Ljusrosa färg. Generös doft, både med blommiga toner och bäriga toner av mogna sommarbär såsom hallon, röda vinbär. I doft hittas även toner av persika, vattenmelon, blodgrapefrukt och citrus. Torr, bärig mycket friskt smak med hög syra. Inslag av hallon, röda vinbär. Här finns även citrusfrukt och toner av exotisk frukt såsom mango och vattenmelon. Fin balans och aptitretande avslut.

Relaterade drycker
Hola MZ Rosé by Måns Zelmerlöw

Nu lanserar den folkkäre artisten sitt första stilla rosévin!

Nr: 59620, Rosévin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Hola MZ Cava Rosé by Måns Zelmerlöw

Nu lanserar artisten en bubblande rosa dröm!

Nr: 5531501, Mousserande vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw

En ekologisk cava signerad Måns Zelmerlöw!

Nr: 50260, Mousserande vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!