Vilket kött ska man använda till råbiff

Råbiff – vilket kött ska man använda?

Råbiff, eller tartarbiff, är en utsökt maträtt som vanligtvis består av nötkött. Oxfilé är den köttbit som de flesta föredrar att använda när de bestämmer sig för att tillaga råbiff. Köttet ska då antingen bli uppskuret i mindre bitar eller malas. Det finns dessutom två olika malda varianter, en variant som malts en gång och en annan variant där köttet malts två gånger. Den största skillnaden mellan dessa varianter är helt enkelt konsistensen samt tuggmotståndet.

Råbiff serveras vanligtvis med äggula, rå lök, kapris, inlagda rödbetor, pepparrot och fransk senap. Men det finns flera andra varianter på maträtten. Innan man väljer hur råbiffen ska serveras är det viktigt att få svar på frågan ”råbiff – vilket kött är bäst?”.


Råbiff – vilket kött ska användas?

När man är intresserad av att tillaga råbiff måste man först välja vilket kött som ska användas. Nötkött är det vanligaste, och bästa köttet man kan använda. Det finns risker när man äter rått kött, och det är e-coli, toxoplasma gondil och stafylokocker. De här mikrobiologiska riskerna är dock som minst när det kommer till rått nötkött och därför rekommenderas det här köttet för råbiff. Det går dock även att göra råbiff av lamm- eller fårkött, samt viltkött så länge det har varit fryst först.

Det rekommenderas inte att man använder kyckling- eller griskött när det kommer till råbiff.


Vilken köttdetalj är bäst för råbiff?

Nötkött är som sagt det bästa köttet att använda för råbiff. Men det finns flera olika köttdetaljer att välja mellan, vilken av dessa är bäst? Det beror på vilken smak man har, hur man gillar råbiff. Oxfilé är en av favoriterna för många, men det går lika bra att använda sig av kokkött och stekar ifall man vill ha ett billigare alternativ.

  • Oxfilé eller rostas. De bästa delarna av oxfilén är huvudet eller svansen när man vill göra råbiff. Det är magert, mört samt finstämt.
  • Rostbiff, innanlår, grytbitkött, lyxgryt, fransyska och bogfilé. De här köttdetaljerna är perfekta alternativ, speciellt om man har en bra kniv eller köttkvarn. De har lite tydligare köttsmak jämfört med oxfilén vilket passar utmärkt till råbiff. Köttet är dessutom magert och kräver inte mycket puts.  En sak att tänka på om man använder fransyska är att det köttet många gånger har en sena i mitten.
  • Toppbig, bogsteg, flap steak och flankstek. De här alternativen har en mer mustig smakton jämfört med stekarna och filén. De kräver en del puts eftersom de har senor och hinnor som måste tas bort. Dessa köttdetaljer är inte lika vanliga som de ovannämnda, men är ett bra alternativ för alla som vågar experimentera lite.
  • Rumpstek, biff med kappa, högrev, bringa, tri-tip och entrecôte. Det här är köttbitar som är lite fetare jämfört med de andra alternativen. Men för alla som tycker om rått fett är denna köttdetalj bra alternativ.
  • Ytterlår och rulle. Det här är kött med lite mer bindväv, men det går ändå att använda till råbiff. Dock kan dessa köttdetaljer leda till att man får en hårdare färs som har små ”trådar” ifall man inte maler det minst två gånger.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!