Vilket kött ska man använda till råbiff

Råbiff – vilket kött ska man använda?

Många undrar vilket kött de ska använda till råbiff. Råbiff, eller tartarbiff, är en utsökt maträtt som vanligtvis består av nötkött. De flesta föredrar att använda oxfilé när de tillagar råbiff. Du kan antingen skära köttet i mindre bitar eller mala det. Det finns två olika malda varianter: en där köttet malts en gång och en annan där köttet malts två gånger. Den största skillnaden mellan dessa varianter är konsistensen och tuggmotståndet.

Vanligtvis serverar man råbiff med äggula, rå lök, kapris, inlagda rödbetor, pepparrot och fransk senap. Men det finns flera andra varianter av maträtten. Innan du väljer hur du ska servera råbiffen är det viktigt att bestämma vilket kött som lämpar sig bäst.

Råbiff – vilket kött ska användas?

När man är intresserad av att tillaga råbiff måste man först välja vilket kött som ska användas. Nötkött är det vanligaste, och bästa köttet man kan använda. Det finns risker när man äter rått kött, och det är e-coli, toxoplasma gondil och stafylokocker. De här mikrobiologiska riskerna är dock som minst när det kommer till rått nötkött och därför rekommenderas det här köttet för råbiff. Det går dock även att göra råbiff av lamm- eller fårkött, samt viltkött så länge det har varit fryst först.

Viktigt: Använd inte kyckling- eller griskött när det kommer till råbiff.

Vilken köttdetalj är bäst för råbiff?

Nötkött är som sagt det bästa köttet att använda för råbiff. Men det finns flera olika köttdetaljer att välja mellan, vilken av dessa är bäst? Det beror på vilken smak man har, hur man gillar råbiff. Oxfilé är en av favoriterna för många, men det går lika bra att använda sig av kokkött och stekar ifall man vill ha ett billigare alternativ.

  • Oxfilé eller rostas. De bästa delarna av oxfilén är huvudet eller svansen när man vill göra råbiff. Det är magert, mört samt finstämt.
  • Rostbiff, innanlår, grytbitkött, lyxgryt, fransyska och bogfilé. De här köttdetaljerna är perfekta alternativ, speciellt om man har en bra kniv eller köttkvarn. De har lite tydligare köttsmak jämfört med oxfilén vilket passar utmärkt till råbiff. Köttet är dessutom magert och kräver inte mycket puts.  En sak att tänka på om man använder fransyska är att det köttet många gånger har en sena i mitten.
  • Toppbig, bogsteg, flap steak och flankstek. De här alternativen har en mer mustig smakton jämfört med stekarna och filén. De kräver en del puts eftersom de har senor och hinnor som måste tas bort. Dessa köttdetaljer är inte lika vanliga som de ovannämnda, men är ett bra alternativ för alla som vågar experimentera lite.
  • Rumpstek, biff med kappa, högrev, bringa, tri-tip och entrecôte. Det här är köttbitar som är lite fetare jämfört med de andra alternativen. Men för alla som tycker om rått fett är denna köttdetalj bra alternativ.
  • Ytterlår och rulle. Det här är kött med lite mer bindväv, men det går ändå att använda till råbiff. Dock kan dessa köttdetaljer leda till att man får en hårdare färs som har små ”trådar” ifall man inte maler det minst två gånger.

Passande vin till råbiff

Till råbiff passar ett medelfylligt rött vin utmärkt, som en Pinot Noir eller en ung Tempranillo. Dessa viner kompletterar råbiffens smak utan att överväldiga den.

Relaterade drycker
Black Tower Riesling Club Edition

Nr: 57612, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Louis Latour Bourgogne Pinot Noir

Elegant pinot noir från Bourgogne

Nr: 71702, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Tommasi Adorato Appassionato

Torrt och fruktigt vitt vin till skaldjur

Nr: 2147, Vitt vin , Druvigt & Blommigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!