vin 3 liter

Vin 3 liter

Vin är en alkoholhaltig dryck som framställs genom att jäsa saften från vindruvor. Man kan även göra vin genom att jäsa andra typer av frukt eller växtdelar, exempelvis fläder, körsbär eller äpple. Då kallas det istället för fruktvin. Volymprocenten alkohol i vin är oftast mellan åtta och femton, men kan variera. Det finns även starkvin som har högre volymprocent alkohol än så.


Vinets historia

Vin har framställts och druckits i över 8000 år. Det är alltså en mycket gammal dryck. Man tror att de första vinerna skapades genom att folk plockade vilda vindruvor av arten Vitis sylvestris för att äta. Dessa lades i tunnor för förvaring, och om de fick ligga ett tag jäste dem och blev till vin. Dessa druvor är blåa, varför man tror att de första vinerna som framställdes var röda. Blåa druvor ger nämligen rött vin.

Från och med antiken finns det skriftliga källor som nämner vin som dryck, och således vet man att det dracks då. I dessa källor skrivs det om att man skilde på olika druv- och vinsorter, och att man skilde på kvaliteten hos viner från olika regioner.

Det är mycket lite känt om huruvida man drack vin under medeltiden. Vin började dock bli populärt igen under 1500-talet, när Europa började erövra andra kontinenter. I dessa kolonier, i till exempel Sydamerika och Afrika, var klimatet ofta bättre för att odla vindruvor, vilket ledde till att européer anlade vinodlingar där. Vinet fraktades hem till Europa igen på flaska, och såldes till befolkningen där. Det var också då det började bli vanligt med vin på flaska. Samtidigt, i och med långa transporter, upptäckte man också effekterna av att lagra vin under en längre tid.

Under 1800-talet hände en del inom vinets värld. Europa anlade flera nya kolonier med vinodlingar. Champagnen uppfanns, och järnvägar gjorde att man kunde transportera både vin och andra varor långa sträckor även där inte vatten fanns.


Vin idag

Under 1900-talet kom en rad olika innovationer som gjorde vintillverkningen enklare och effektivare, och gjorde att drycken blev mer tillgänglig för gemene man. Man började tillverka nya typer av förpackningar, exempelvis vin med skruvkork eller bag-in-box, som kunde rymma större volymer. Dessa är väldigt populära idag då bag-in-box rymmer hela 3 liter och har bra hållbarhet trots öppnad förpackning. Alkoholfritt vin har också blivit vanligare, och används framför allt i matlagning, exempelvis såser, soppor och grytor. Ännu idag är det vanligt att man lagrar ett vin länge innan det dricks. Ett vin som lagrats länge anses ofta godare och finare än ett som inte lagrats lika länge.

Lagarna kring försäljning och konsumtion av vin och andra alkoholhaltiga drycker ser olika ut i olika länder. I Sverige säljs vin endast på Systembolaget, det statliga alkoholmonopolet. Det är även tillåtet att jäsa eget vin hemma på frukter eller växtdelar. Dock får vinet inte destilleras för att höja alkoholhalten.

Idag odlas vin framför allt mellan trettionde och femtionde breddgraden på norra halvklotet, och trettionde till fyrtiofemte breddgraden på det södra halvklotet. Det är här som klimatet är som bäst för att odla vindruvor. De kräver nämligen mycket värme och sol.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!