vin på franska

Vin på franska

Vin har varit en uppskattad jordbruks- och kulturprodukt sedan de gamla romarna och grekerna. Faktum är att mycket talar för att det funnits en rik vinkultur ganska lång tid innan både romarna och grekerna. Till exempel tror man att i både Georgien och Iran fanns en flitig vinkultur redan ett par årtusenden f.Kr.

Det var dock från Europa som vinets evangelium skulle komma att spridas över världen, närmare bestämt från Frankrike. Exakt hur det gick till när Frankrike blev vinets hemland för oss moderna människor kan förklaras med en lång rad politiska och historiska skeden som är mycket komplexa. Vi kan dock konstatera att det moderna vinets relation till Frankrike är som relationen mellan begreppen Den Nya Världen och Den Gamla Världen.

Dessa två uttryck, som är flitigt förekommande i vinsammanhang, inleder vi med i den här franska vin-parlören. Läs den om du vill förstå hur vin förhåller sig till franska och varför.


Vin du Nouveau Monde

Ordagrant betyder detta ”vin från den Nya Världen”. I vinsammanhang, och i mycket också annars, betyder den Nya Världen det som är utanför Europa. Det som européerna erövrade utanför sin egen kontinent innefattar bland annat Sydafrika, Australien, USA och Argentina. Dessa fyra områden är också kända platser för vinproduktion.


Vin du Vieux Monde

Ordagrant betyder detta ”vin från den Gamla Världen”. När det gäller vin så menar man i princip alltid Frankrike, Spanien eller Italien när man säger att ett vin till exempel ”smakar mycket av den Gamla Världen”.


Terroir

Från franskans ord för ”jord” eller ”bördighet” kommer detta mycket vanliga ord. Vanligt för vinkännare, det vill säga. Ordet beskriver egentligen vinrankans underlags beskaffenhet och hur den påverkar slutproduktens kvalitet. Är vinet från en kalkrik terroir? Ja, då kan man räkna med att vinet är torrt.


Appellation d’origine contrôlée

Vanligtvis kallas detta AOC på till exempel vinflaskor. Det betyder, för vinkännare, att ursprunget är kontrollerat och garanterat. Det är också vad det franska begreppet ordagrant betyder.

Att behöva kontrollera ursprunget på flaskan kan verka besvärligt, men det är i själva verket ganska viktigt. Att ett vin har märkningen AOC betyder i praktiken att vinet har producerats i ett sammanhang som uppfyller alla krav.


Blanc de Blancs

Begreppet ”Blanc de Blancs” betyder på svenska ”vitast av vita”, på ett ungefär det allra skiraste i druvväg.

För den som kan sina bubbliga vinsorter så är bubbliga viner samma sak som champagne. Det allra skiraste, alltså det allra finaste, vinet kommer från chardonnay. Det är den huvudsakliga druvan för dryckernas dryck – champagne.


Part des anges

Part des ange betyder ”änglarnas del” och det är den delen av vinet som är kvar i glaset efter en provning, det som återstår efter en vinprovning. Änglarnas del ska inte bara lämnas i botten av glaset, så som många gör, utan beskådas med respekt innan det hastigt kastas över marken där man står.


Varför denna parlör?

Om man som vinälskare (som gissningsvis redan kan en del franska) läser denna lista av grundläggande vinrelaterade ord så berikar man inte bara sitt liv, utan också sitt språkliga liv.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!