vin till ankbröst

Välj rätt vin till ankbröst

Osäker på rätt vin till ankbröst? Stekt ankbröst eller ankbröst i ugn är väldigt gott och man kan variera tillbehöret mycket. Det går att ha både kokt och ugnsbakad potatis till ankbröst. När det kommer till själva köttet så har ankbröst en kraftig smak då det är ett fett kött.

Vin till ankbröst är en självklarhet men det kan kännas som en djungel att välja rätt vin. Genom att tänka på små detaljer som tillagning av ankbrösten och den tillhörande såsen kan man lättare välja rätt vin.

Till ankbröst som är ett fett kött så passar rött vin alldeles utmärkt. Det går dock lika bra att ha vitt vin till ankbröst för de som föredrar vitt vin. Mycket har att göra med vad det är för typ av kött som man äter. Utifrån om köttet är magert eller fett så kan man enkelt välja vin därefter. Man bör också ta en titt på vad man har för tillhör till ankbrösten.

Vanligtvis så brukar man ha sviskon och äpplen till ankbröst. Därför passar ett fruktigt vin till ankbröst ifall man då har äpplen till. Ett vanligt misstag när man väljer vin till anka är att man tror att kalkon och anka är nästan likadant. Till kalkon så bör man ha ett annat vin än det man har till anka. Detta på grund av att köttet är olika. Valet av sås till anka är även avgörande för vad du ska ha för vin. Olika såser som är vanliga till anka är apelsinsås, rödvinssås och grönpepparsås.

Rött vin till ankbröst

Här vill man helst ha ett rött vin som är kryddigt och mustigt. Vinet ska vara moget för att det ska matcha smakerna av ankbröst. Man kan till exempel välja en pinot noir ifall man vill ha en mustig känsla. Pinot Noir är även det mest populära valet av vin till ankbröst och det är ett vin som många tycker om. Ankbröst passar även till druvorna cabernet sauvignon, cabernet franc och syrah. Det finns helt enkelt en del alternativ att välja mellan. För att det ska passa bäst så bör man även välja ett vin som är lite kryddigt. Till ankbröst vill man ha ett rött vin som ger en lite höstig känsla och inslag av till exempel körsbär, choklad/kakao, kanel och kardemumma.

Vitt vin till ankbröst

Vitt vin går minst lika bra till ankbröst som rött vin. Är man ute efter ett vitt vin så ska det helst vara ett vin som är fylligt och smakrikt. Två exempel är chardonnay eller chenin blanc. Beroende på vad man gillar så kan man hitta passande viner med inslag av melon, vanilj, apelsin, persika och äpplen till exempel. Det går även bra att välja ett vin som är druvigt och blommigt. Dessa viner består av druvorna viognier, rousanne och marsanne. I dessa viner kan det också vara inslag av olika frukter som honungsmelon, päron och ananas. Det finns en stor variation på olika frukter i vin vilket gör det lätt att hitta ett som just du gillar.

vin till ankbröst

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!