vin till fisksoppa med saffran

Hitta rätt vin till fisksoppa med saffran

Vilket vin ska man egentligen ha till fisksoppa med saffran? Vi har samlat in våra bästa tips för att du enkelt ska hitta rätt vin till din middag!

En fisksoppa kan varieras på hur många olika sätt som helst och kan därför vara svår att matcha med rätt typ av vin. Till fisk och skaldjur vill man gärna ha ett vin med friskhet och syra. Beroende på vad den innehåller passar olika typer av viner bäst! En krämigare soppa med smak av saffran behöver till exempel ett smakrikare vin än om soppan har en buljongbas. Ett bra vin kan även ingå i tillagningen av fisksoppan – och serveras med maten senare.

Vitt vin till fisksoppa med saffran

De flesta skulle förmodligen välja att matcha sin fisksoppa med ett gott vitt vin då det alltid är ett säkert kort. Det är ingen dum idé om det vita vinet du väljer även ingår i soppan – för att sedan drickas till den. Det går såklart lika bra att göra fonden på ett vin – och välja ett annat vin som passar att drickas till soppan. 

Om man har kryddat sin soppa med saffran passar fatlagrade viner väldigt bra då saffransmaken går hand i hand med fatkaraktären och tar fram spännande smaker! Du vill snarare satsa på ett vin med lite varmare toner och fruktighet än ett vin med mer stramhet när du kryddar med saffran. Kanske ett vin av druvan chardonnay som fått ligga på ekfat?

Vitt vin till klassisk fisksoppa

Har du i stället en klassisk fisksoppa utan saffran fungerar torrare vita viner alldeles utmärkt. Ett säkert kort är ett vin på druvan sauvignon blanc, även chardonnay passar utmärkt till en klassisk fisksoppa! Till en klassisk fransk fiskgryta med starka, kryddiga ingredienser kan du med fördel välja ett friskt vitt vin med inslag av citrus eller blommor. 

Vitt vin till fisksoppa med hetta

Hetta och torra viner tenderar att krocka med varandra så som en grundregel bör man välja ett vin med mycket frukt och gärna lite restsötma. Till fisksoppa med hetta kan man med fördel välja halvtorra och söta viner. Till exempel en riesling.

Rött vin till fisksoppa 

Många tror att det endast är vitt vin som fungerar till fisksoppa men så är inte fallet! Man måste bara vara försiktig med vilken typ av rött vin man väljer. Rött vin kan lätt bli för kraftigt för att matchas med en fisksoppa då det tenderar att köra över de fina smakerna. Har man en fisksoppa baserad på tomater kan det dock gå alldeles utmärkt att matcha med ett lätt och bärigt rödvin, kanske en mindre fyllig pinot noir. Beaujolais, som görs av druvan gammal, är en riktig klassiker till fisksoppa med tomat.

Rosé till fisksoppa

Vill man bryta mot normerna och servera rosévin till fisksoppan i stället för ett vitt vin går det också bra. Välj ett friskt och bärigt rosévin och servera det till middagen. Kanske ett rosévin på druvan pinot gris, eller varför inte ett rosé på Cabernet sauvignon?

De allra flesta tänker på vita viner när man ska matcha det med en god fisksoppa. Men det går alltså utmärkt att tänka utanför ramarna och testa andra typer av viner till sin fisksoppa! Du kan välja ett lite enklare vin i själva soppan och servera ett bättre vin på samma druva som måltidsdryck. Eller helt enkelt ha samma vin både i soppan och till maten. Det är din fantasi som sätter gränserna för vad du vill krydda med och vilket vin du vill matcha med. Det handlar om att hitta en smakbalans där varken maten eller vinet tar över för mycket av smaken!

vin till fisksoppa med saffran
Relaterade drycker
Kendermann Riesling Kalkstein

Nr: 71225, Vitt vin ,

Läs mer
Louis Latour Bourgogne Pinot Noir

Elegant pinot noir från Bourgogne

Nr: 71702, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Tommasi Le Fornaci Lugana DOC

Gardasjöns vita pärla!

Nr: 7677401, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!