Vin till flankstek

”Vin till flankstek – vad ska jag välja?”

Sommelieren svarar: ”Vin till flankstek – vad ska jag välja?”

Hej! Jag lagar inte så ofta kött men flankstek har blivit en favorit. Vanligtvis brukar jag marinera den i en hemgjord marinad med ett rött vin och lägga på grillen, och då ha samma vin i glaset till. Som tillbehör brukar det blir en sallad och lite grillade grönsaker. Nu ska jag dock ha middag i helgen och tillaga flanksteken genom att först bryna den snabbt i stekpanna och sedan låta den gå färdigt i ugn. Jag tänker mig en ganska neutral kryddning med lite salt peppar och smör bara. Till detta tänker jag servera en rotfruktsgratäng och hemslagen bearnaisesås.

För att middagen ska bli komplett skulle jag behöva er hjälp. Vin till flankstek – vad ska jag välja?

Jag har förstått det som om att det endast är en sorts vin till flankstek som passar. Röda viner med lite kraft och sötma. Stämmer det? Eller ska jag tänka annorlunda när jag väljer vin till flankstek?

Stort tack på förhand för hjälpen!

/Stefan.

Hej Stefan! Vad gott det låter med flankstek och gratäng! Och det är klart att vi kan tipsa dig om vin till flankstek!

Först och främst är tumregeln när man ska kombinera mat och vin att fundera över vilken smak som är den dominerande i rätten. Det är ju inte alltid att det är köttet/fisken/fågeln som utgör den största smaken, utan ibland kan det vara i såsen eller i tillbehören de största smakerna återfinns.

I det här fallet finns dock många gemensamma nämnare mellan alla tre beståndsdelarna i måltiden du beskriver med köttet, gratängen och såsen. I samtliga finns en hörlig fetma och rondör i smakerna. Inga syror som sticker iväg eller ovanliga kryddor att tampas med. Så i det här fallet ska vi nog kunna tipsa dig om vin till flankstek som kommer att göra din middag minnesvärd!

I de flesta fall är rött att rekommendera till kött, och så är det helt klart i det här fallet. Det finns stora smaker i rätten vilket också klarar ett stort vin med fördel med inslag av fat och med en viss mognad. I bearnaisesåsen finns dragon och persilja också att ta hönsyn till. Varför ett visst inslag av torkade örter i vinet inte heller är fel.

Vi har nedan valt ut viner i tre olika prisklasser som kommer att göra sin finfint till. Lycka till med middagen och smaklig måltid!

Faktaruta
Gott till flanksteken:
Potatis – och jordärtskocksgratäng

Ingredienser
4 portioner
350 g potatis
250 g jordärtskocka
2 vitlöksklyftor
2 ½ dl mjölk
2 ½ dl vispgrädde
salt

Gör såhär
Värm ugnen till 200 C.
Koka upp mjölk och grädde i en vid kastrull. Finhacka vitlöken.3.  Skala och skiva potatis och jordärtskockorna tunt.
Lägg ner potatisen, jordärtskockorna. och vitlöken i gräddmjölken.
Låt det sjuda ca 20 minuter tills potatisen är mjuk med ett lätt tuggmotstånd och rör om med jämna mellanrum.
Smaka av med salt och häll upp i en ugnsfast form. Ugnsbaka gratängen ca 10 minuter tills den har en fin gratinerad yta.

 

Vin till flankstek
Relaterade drycker
2235001tommasiamaroneclassico2013
Tommasi Amarone Classico

Ett fylligt rött vin med stor doft och smak, serveras till smakrika rätter eller till hårdostar.

Nr: 22350, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Conde de San Cristobal

Generöst och smakrikt vin med smak av björnbär, plommon och kryddor.

Nr: 79578, Rött vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
MZ Barrik by Måns Zelmerlöw

Nyhet i innovativ förpackning!

Nr: 53393, Rött vin , Fylligt & Smakrikt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!