vin till grönpepparsås

Vin till grönpepparsås

Hur väljer man egentligen vin till grönpepparsås? Grönpepparsås är en av de godaste och mest mångsidiga såserna. Recepten varierar stort och såsen kan tillagas med exempelvis vin eller konjak för att få extra smak. Denna klassiska franska sås passar att servera till en härlig rostbiff, helstekt fläskfilé, grillad entrecote, oxfilé, kyckling, anka, lamm, grillade grönsaker, grillad lax, hjortfilé, vildsvinsfilé, älgfilé eller vanliga köttfärsbiffar. Det är få såser som kan användas till ett så brett register av olika typer av maträtter så det är inte konstigt att just grönpepparsås är mångas favorit.

Grönpeppar

Grönpeppar kommer från pepparplantan som växer i bland annat Indien och är de torkade och omogna små frukterna. När frukterna på pepparplantan mognat blir de istället vitpeppar och svartpeppar. Rosépeppar kommer dock inte från pepparplantan utan skördas från ett tropiskt träd. Beroende på märke kan grönpepparn variera i styrka men den torkade pepparn brukar vara ganska jämnstark. Däremot kan inlagd grönpeppar ha högre styrka, vilket innebär att du bör prova dig fram. Det finns dock extra fin grönpeppar som kommer att ge en otroligt välsmakande sås. Denna gourmetpeppar kommer bland annat från Indonesien, Tasmanien eller den gröna urskogspepparn från Lake Periyar.

Varför vin i maten?

Även om grönpepparsås kan tillagas utan alkohol kommer såsen att bli mer smakrik med vin. Det finns ingen anledning att oroa sig över alkohol i den färdiglagade såsen eftersom den avdunstar under tillagningen. Vin kommer alltid att förbättra smaken i din sås och dina maträtter. Vinets alkohol hjälper till att lösa upp fetter samt frigöra smakmolekyler. Detta innebär i praktiken att ingredienserna kommer att kunna lyfta sina unika smaker på ett sätt som inte är möjligt om du endast använder vatten, buljong eller fetter. När du tillagar grönpepparsås med vin bör alkoholen kokas av samt reduceras till den konsistens du önskar (undvik att reda med maizena eller liknande) för att få en koncentrerad och utsökt smak. Man brukar säga att man inte bör använda ett vin i matlagningen som man inte själv tycker om att dricka. Om du inte tycker om smaken på ett vin kommer du antagligen inte heller att tycka om smaken på din maträtt.

Vin och smak

Vin som används i matlagningen har som syfte att förstärka smaken och inte maskera den. Dessutom är vinets funktion att intensifiera samt accentuera matens smak och arom. Däremot gäller det att inte underdriva eller överdriva användningen av mängden vin du använder. Om du använder för lite vin blir resultatet ganska oväsentligt och om du använder för mycket vin kommer resultatet att bli överväldigande. En balanserad mängd vin kommer att producera den fina smaken på din sås eller maträtt som du önskar. Vin ska aldrig läggas till i din tillagade mat strax före servering. När vin tillsätts sent i matlagningen kommer det att ge en lägre och hård smak som få uppskattar. Kom också ihåg att vin tar lite tid för att ge smak så det är rekommenderat att vänta cirka tio minuter innan du tillsätter ytterligare vin i din grönpepparsås. Men glöm för den delen inte bort att smaka av såsen först. När du använder vin i din matlagning är det också mycket gott att dricka ett fint smakande vin med maten. Grönpepparsås är en underbar sås som passar att servera till flera olika typer av maträtter. Det innebär att valet av vin är ganska brett men givetvis har även typen av maträtt viss betydelse.

Faktaruta
Grönpepparsås

4 schalottenlökar
50 g smör
0,5 dl grönpeppar i lag
1 dl vitt vin
3 dl hemgjord kalvfond (eller utspädd fond från flaska)
3 dl vispgrädde
salt
peppar, nymalen

Skala och finhacka löken.

Smält smöret i en kastrull, lägg i löken samt den avrunna grönpepparn och fräs i några minuter tills löken börjar bli genomskinlig.

Häll i vinet och fonden och låt koka ner till två tredjedelar.

Tillsätt grädden och låt sedan såsen koka ner till önskad konsistens.

Smaka av med salt och peppar.

Rör eventuellt ner ett par extra droppar konjak när det är dags att servera.

vin till grönpepparsås
Relaterade drycker
Black Tower Fruity White

Halvtorrt kult-vin som passar perfekt till heta eller mycket smakrika rätter med sting! Exempelvis tacos, indiskt och Thai.

Nr: 6045, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Eden Valley Chardonnay

Nr: 74634, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Duorum Reserva

Fylligt vin med en välbalanserad syra och mjuka fina tanniner

Nr: 79203, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!