Vin till kräftor och västerbottenpaj

Klassiska drycker till kräftorna är öl och snaps, men du kan absolut hitta goda viner som också passar perfekt till kräftskivan. Att just öl och snaps har varit nationaldrycken till kräftorna är inte så konstigt. Det är drycker som vi i Sverige känner väl till och som har varit med oss i generationer, men kulturerna förändras och idag är vi många som är nyfikna på olika typer av viner. Intresset för vin och vin kombinerat med mat har helt enkelt ökat.

På ett kräftkalas är det många olika smaker som ska samsas i gommen. Du har så klart den goda sältan från kräftorna men på bordet finns ofta många andra tillbehör: en krämig västerbottenost, färsk krondill, goda ostar, några citronklyftor, kryddiga knäckebröd och kanske till och med några kantareller och en klick creme fraiche. Och visst är det snabbt och enkelt att ställa fram några flaskor god hantverksöl och en snaps men var inte rädd för att testa att servera vin till kräftorna och tillbehören. Det går att hitta många goda alternativ!

Rött eller vitt vin till kräftorna?

Ja, det går faktiskt att hitta både röda och vita viner som passar bra till kräftor. Vinet ska ju, som vi har sett, inte bara passa till kräftorna utan också till alla tillbehör som till exempel västerbottenost, bröd och ostar. Tillbehören kan absolut vara med och bestämma val av vin, men det viktigaste är ju faktiskt att smakerna tilltalar dig och dina gäster.

Ett fräscht rosévin eller vitt vin är ofta ett säkert val, särskilt om vinet är friskt och fruktigt. Då balanseras vinets sötma och syra fint med sältan från kräftorna, och det kommer också passa bra med alla andra smaker som finns framdukat på bordet. Det går också att hitta mousserande viner som passar bra till kräftorna.

Vill du hellre bjuda på ett rött vin på kräftkalaset kan det kännas svårare att hitta ett vin som passar bra. Röda vinner innehåller mer tanniner och är ofta lite tyngre och fylligare än vita viner. De kan därför kännas sträva och kärva att dricka till kräftorna. Ett friskt vin kompenserar enklare upp smakerna och höjer därmed hela matupplevelsen. Det kan med andra ord vara något svårare att välja ett rött vin till kräftskivan, men det finns många röda allroundviner som passar till de olika smakerna sin bjuds på en kräftskiva. Ett rött vin med så lite strävhet som möjligt blir ofta bäst, men precis som med vita viner är det viktigaste att det röda vinet tilltalar dig och dina gäster.

Välj ett vin du tycker om

Kräftskivan är en härlig fest att längta till. Vi är många som ser fram emot årets kräftfinal och äntligen få inmundiga dessa röda små djur. Som du nu har förstått går det alldeles utmärkt att dricka vin på kräftskivan, och det finns många viner att välja på. Det viktigaste är dock alltid att välja ett vin som du tycker om. Det finns alltså inget rätt eller fel bara många goda tips och råd!

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!