vin till moules frites

Välj rätt vin till moules frites

Letar du vin till moules frites? En maträtt som är väldigt populär är moules frites som urpsrungligen kommer från Belgien. Maträtten är väldigt enkel då den bara består av kokta musslor och pommes frites. Den passar lika bra på sommaren som under hösten och vintern. Det stora frågetecknet är dock vilket vin som är bäst till moules frites. Till skaldjur i allmänhet så brukar man tänka att vitt vin är första valet men det finns även vissa andra viner som passar.

Det första man bör tänka på när man väljer vin till musslor är att vinet ska komplettera smakerna som musslorna ger. Tack vare pommes frites i moules frites så blir det en blandning av salt och fett. Då vill man gärna komplettera med att ha ett friskt och fruktigt vin. Vinet får gärna vara mousserande och bubbligt.

Det bryter av känslan av de feta pommes frites och de salta musslorna. Till skaldjur så är det vanligt att man har vitt vin eller rosé då man vill komma åt sötman som vinet erbjuder. Det blir en härlig kombination vilket gör att man inte blir för mätt av själva vinet. Rött vin är inte så vanligt till just skaldjur då det inte framhäver smakerna som musslorna och skaldjuren ger. När man ska välja vin så vill man att vinet ska framhäva smakerna och inte dölja dem. Rött vin kan vara för tungt och mustigt. Det finns såklart lättare varianter av rött vin men vitt vin och rosé är att rekommendera.

Vitt vin till moules frites

När man letar vin till moules frites så bör man som sagt kolla efter ett friskt och fruktigt vin. Vinet ska helst ha hög syra då det fungerar bra med det feta och salta i maten. Ett bra exempel på matchande vin till moules frites är Chablis. Vill man ha något annat än Chablis så är Chardonnay även det ett bra val. Det passar till lite fetare skaldjursrätter. För de som vill ha ett mer unikt vin så kan man satsa på vin som innehåller druvan Picpoul. Druvan passar väldigt bra till just musslor. Andra druvor som också gör sig bra med skaldjur och musslor är Riesling, Muscadet och Sancerre. För den som vill ha ett fylligare vin som kompletterar bra med pommes frites är Riesling ett bra alternativ. Vill man ha ett lättare vin med gröna frukter är Muscadet vinet som man ska välja.

Rosé till moules frites

Ett annat vin som passar väldigt bra till moules frites är rosé som är friskt och fruktigt. Det ger en härlig sommarkänsla. När man väljer rosévin till moules frites så kan man satsa på ett som har inslag av härliga frukter som till exempel smultron, jordgubbar och persiska. Det ger en frisk och smakrik smak som passar bra ihop med musslorna. Det går även bra att välja ett bärigt vin då även det är som en frisk fläkt till det salta och fetta i moules frites. Man kan tänka att de viner som passar till fisk och andra skaldjur även passar till musslor.

vin till moules frites
Relaterade drycker
Chablis l'Eglantière

Ett torrt, friskt och fruktigt vin med ren, fräsch frukt och lång, elegant eftersmak.

Nr: 73943, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Tommasi Baciorosa Appassionato

Ett friskt och fruktigt rosé

Nr: 72433, Rosévin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Tommasi Le Fornaci Lugana DOC

Gardasjöns vita pärla!

Nr: 7677401, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!