vin till pannacotta med hallon

Välj rätt vin till pannacotta med hallon!

På jakt efter vin till pannacotta med hallon? Efter en god middag finns det inget bättre än en god dessert! Pannacotta är en puddingdessert med rötterna i norra Italien, och är en klassiker i det svenska köket. Den serveras ofta tillsammans med bär eller frukt – men kan även piffas till med en massa olika smakkombinationer! Man kan till exempel krydda den med saffran, kanel eller kardemumma och servera under julhögtiderna. Eller varför inte testa pannacotta med kakao? Möjligheterna är oändliga!

En klassiker är pannacotta med hallon, som är en vinnare både på middagsbjudningen och på restaurangbesöket. Det är inte bara gott utan det är också superenkelt att tillaga. Själva tillagningen tar bara tjugo minuter – sedan ska den helt enkelt bara kylas fram till servering och vips så är det klart! 

Det enklaste är väldigt ofta det godaste, men såklart måste vi också matcha det med ett gott vin! Men hur ska man egentligen tänka? För nybörjaren är det inte alltid det lättaste att förstå vilka smaker som passar bra med vilka typer av viner. 

En grundregel är att vinet alltid bör vara lite sötare än desserten, annars riskerar man en krock i smakerna och vinet kan uppfattas som för syrligt. Om vinet du dricker till desserten inte är lika sött, eller sötare, finns det en risk att vinet känns surt i munnen då det skär sig med det söta från efterrätten! Till pannacotta vill man därför välja ett sött, friskt vin som balanserar upp smaken. Förslagsvis en god moscato.

Servera rätt vin till pannacotta med hallon

Dessertviner får gärna serveras något kallare än vad du skulle servera ett vanligt vitt vin. Ett misstag som många gör är att man serverar vinerna för varma till efterrätten. Se därför till att du kylt vinet ordentligt innan det är dags att servera. Rekommenderad temperatur för söta vita viner är 8-10 grader. Ett för kallt dessertvin tappar i friskhet, och ett för varmt upplevs ofta fylligare och ännu sötare. Det är dock bättre att servera det lite för kallt än lite för varmt eftersom vinet snabbt stiger i temperatur så fort den tagits ur kylen. 

Alla gillar vi olika! Du märker själv när ett vin smakar som bäst och rekommendationerna är just det, rekommendationer. Prova dig fram så kommer du att lära dig vilken temperatur du tycker bäst om till ditt dessertvin!

Det är såklart kul att matcha vin och dessert från samma område. Pannacotta är en italiensk dessert – så välj ett italienskt dessertvin! Bonuspoäng om du väljer ett från de norra delarna av Italien där pannacotta har sitt ursprung. Förslagsvis en Moscato d’Asti eller varför inte Tommasis Passito Bianco?

Det är festligt med bubbel! Ibland vill man helt enkelt bara dricka bubbel hela kvällen och det fungerar precis lika bra till pannacotta! Har du serverat bubbel till förrätten och varmrätten kan du med fördel göra det till efterrätten med. Kom bara ihåg grundregeln att vinet ska vara sötare än desserten!

Faktaruta

Så här gör du en god pannacotta med hallon!

Ingredienser

  • Två gelatinblad
  • ½ vaniljstång
  • 125 gram hallon
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • ½ dl strösocker

Gör så här

I första steget så lägger vi gelatinbladen i kallt vatten i ungefär fem minuter. Medan de ligger i vattnet delar vi vaniljstången och skrapar ur fröna. Sedan kokar vi upp vispgrädde, socker, vaniljstången och frön!

Nu kramar vi ur vattnet ur gelatinet och rör ut det i den kokande grädden, sedan låter vi det svalna.

Under tiden som det svalnar så mosar vi ungefär hälften av hallonen. Vi fördelar hälften av grädden i fyra glas och låter dem stelna lite. Sedan fördelar vi de mosade hallonen ovanpå och häller på resten av grädden och toppar med resterande hallon. Ställ in i kylen en timme och garnera med citronmeliss. Buon appetito!

vin till pannacotta med hallon
Relaterade drycker
Tommasi Monte Croce Passito Bianco

Gott till ost och dessert!

Nr: 74559, Sött vin , Sött

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!