vin till porchetta

Välj rätt vin till porchetta

Italiensk mat är en favorit bland många och det finns många goda maträtter att välja mellan. Pizza är något som man kopplar ihop med Italien men i deras matutbud finns det så mycket mer. En av de populäraste maträtterna är porchetta. Det är en fläskrätt som består av fläskkarré som man i sin tur kombinerar med soltorkade tomater, fänkål och rosmarin.

När det kommer till att välja vin till porchetta så har man en hel del alternativ. Fläskkarré är ett väldigt lätt och ”mjukt” kött vilket gör att vinet inte behöver vara så tungt och mustigt. Man kan därför dricka både rött och vitt vin till porchetta. Ett tips är att leta efter ett vin som matchar kryddorna i maträtten. Då kommer smaken på vinet möta smaken på maträtten vilket gör att det blir en härlig kombination. Det som är så bra med porchetta är att både ”tyngre” och lättare viner passar bra till denna maträtt. Man kan därför välja rätt fritt vilket vin man vill ha. Dock så finns det lite tips som man kan följa för att hitta det perfekta vinet.


Rött vin till porchetta

För de som föredrar rött vin så kan man välja antingen ett lättare vin eller ett mustigt vin. Det som är så bra med porchetta är att de flesta viner fungerar bra. Vill man ha ett lite lättare vin så kan man leta efter ett med fruktig smak. Det gör inget om vinet är smakrikt för det är det man vill ha till porchetta. Detta är på grund av att köttet i sig är väldigt smakrikt och magert. När det kommer till rött vin så kan man antingen välja ett fruktigt och smakrikt eller ett som är mer kryddigt och mustigt. Äter man porchetta på sommaren kanske man vill ha ett mer fruktigt och smakrikt vin medan på hösten och vintern kanske man föredrar ett rött vin som är mustigt.


Vitt vin till porchetta

Gillar man vitt vin så går det lika bra med det till porchetta. Här kan man välja ett vitt vin som är fylligt och smakrikt. När man väljer ett vitt vin så kan man välja ett med inslag av frukter som päron, melon, äpplen och persiska för att nämna några. Då fläskkött är ett ljust kött så bör man välja ett vitt vin som passar ljust kött. För extra sötma så kan man välja ett vitt vin med inslag av vanilj. Här kan man välja ett vitt vin från exempelvis Australien eller Frankrike beroende på vilket man föredrar. En bra grundregel är som sagt att tänka på vad man har för kryddor i köttet och sedan utgå från det. Då kan man lättare välja ett vitt vin som passar och som går ihop med porchetta. När det kommer till vitt vin så spelar det ingen roll om det är sommar eller höst/vinter. Det fungerar lika bra att dricka vitt vin på vintern som det gör på sommaren. Allt är beroende på om man själv föredrar rött vin eller vitt vin.

Relaterade drycker
Tommasi Surani Atlas Organic

Nu i ny design Tommasi Naturae

Nr: 75292, Rött vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Eden Valley Chardonnay

Nr: 74634, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
La Genereuse Francine

Friskt rosévin från södra Frankrike!

Nr: 239408, Rosévin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!