Vin till rökt lax?

Hej sommeliern!

Jag har precis inhandlat en röklåda till sommarens alla middagar i trädgården. Premiärrätten kommer att bli varmrökt lax med pressad potatis och en kall romsås. Men nu kommer frågan till er; vad bör jag välja för vin till rökt lax? 

Ulf Karlsson, Helsingborg.

Svar: Lax är en tacksam fisk att röka, då den är väldigt fet. Därför riskerar den inte att torka ut på samma sätt som en fisk med lite fett. Rökning ger en läcker smak till fisken och just varmrökt lax får en relativt mild rökt karaktär jämfört med kallrökt lax, som ofta smakar mer av veden eller spånen som användes vid rökningen. Trots den ganska milda rökta smaken som varmrökt lax får, krävs ett vin med tillräcklig karaktär för att inte tappa helt i smak till fisken. Vi rekommenderar ett medelfylligt vitt vin, exempelvis en Viognier eller Chardonnay som klarar av att möta den smakrika och feta fisken.

3 bra viner till rökt lax;

1. Clay Station Viognier, 99 kr, 750 ml, Art nr 22228

2. Irony Chardonnay, 155 kr, 750 ml, Art nr 72900 

3. Tommasi Adorato Appassionato, 89 kr, 750 ml, Art nr 2147

Rökning

Rökta räkor, rökt sik, rökt habanero, rökt korv, rökt fläskfilé – det finns många läckra rökta rätter. Att röka mat är trendigt just nu, men rökning är faktiskt en av de äldsta konserveringsmetoderna. Kanske är du sugen på att själv prova? Rökning adderar en god smak och det är enkelt.

En röklåda från ABU är en bra start om du vill röka mindre saker så som platt fisk och mindre köttbitar. Har du ingen egen rök kan du grilla med rökspån i din vanliga utomhus- grill. Spånet blötläggs och hälls på kolet, bricketterna eller veden och adderar en rökig smak till det man grillar. Har du en gasolgrill kan du lägga spånet i aluminiumfolie.

Har du en fråga om vin eller vill ha hjälp att matcha vin till en maträtt, skicka din fråga eller ditt recept till sommeliernsvarar@grapevine.se

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!