vin till ryggbiff med rödvinssås

Vin till ryggbiff med rödvinssås

Välj rätt vin till ryggbiff med rödvinssås! Det är en riktigt god maträtt som tål att serveras med det godaste vinet. När du väljer vin till kött är det en bra riktlinje att välja lättare vin till ett magrare kött. Ryggbiff hör till de lite magrare köttbitarna och ska därmed ha ett lite lättare rödvin. Ett medelfylligt rött vin är således det bästa alternativet om du vill framhäva smakerna från köttet och den härliga rödvinssåsen. En druva som passar att dricka till den här rätten är Primitivo, eller Zinfandel som druvan också går under.

Olika varianter av ryggbiff med rödvinssås

Den här rätten går att kombinera på en rad olika plan. Du kan göra en mer nedtonad och vardaglig variant med pommes frites eller servera den med råstekt potatis. Tillbehören kan också variera, som ugnsbakade tomater eller inlindade haricots verts med baconskivor. Servera gärna med vitlökssmör.

Du kan också variera vilket djur du tar. Ryggbiff kommer vanligtvis från nötkreatur och är den del som ligger mellan entrecote och ryggbiff. Men du kan även ta ryggbiff från exempelvis dovhjort. Då kan det passa med potatisgratäng som tillbehör. Ett tips är också att servera med rotfrukter, som palsternacka.

Bästa vinet att välja till rödvinssåsen

En annan fråga som är viktig att ställa sig är vilken druva du ska välja för att få fram den bästa smaken i rödvinssåsen. Kryddigt och fruktigt är egenskaper att gå på. För att såsen ska bli så mustig som möjligt kan du använda vin från Bourgogne, Beaujolais eller den berömda druvan Pinot Noir. Dessa viner har en kraftfull men elegant smak och är perfekta till kötträtter. Men ett annat tips du kan använda dig av är att ta ett rött vin som du själv tycker om att servera. Vilket rödvin dricker du helst? Om köttet är väldigt smakrikt ska även vinet vara det. Tänk också på att använda schalottenlök istället för gul lök. Schalottenlöken framhäver fler smaker och ger styrsel åt vinet.

Köp inte färdig rödvinssås, om du vill vara lite fin i kanten. Visst finns det bra färdiga rödvinssåser men det blir liksom inte samma goda smak på dem. Undvik också vanligt matlagningsvin. Karaktären på såsen förstörs enligt många experter och kan få en tomataktig smak som drar ner betyget. Däremot är det onödigt att köpa ett dyrt vin att hälla i en sås.

Så får du ryggbiffen mör och inte seg

En seg och tråkig ryggbiff vill ingen äta. Vem vill mötas av en skosula på tallriken? Nej, för att få ryggbiffen exakt så som du vill ha den så ska du helst steka den snabbt och på högre värme. Steker du den på för låg värme är risken att den blir seg och smaklös. Det bästa tipset är att använda en termometer när du steker. Den bästa ryggbiffen får du vid en innertemperatur på ca 60 grader, ett par grader mer eller mindre är helt ok också.

Du kan även förbereda den lite innan servering. Låt den till exempel ligga och vila i aluminiumfolie ca 15 minuter först. Där får den ligga och dra till sig extra smak medan du pysslar med något annat.

vin till ryggbiff med rödvinssås
Relaterade drycker
Tommasi Surani Atlas Organic

Nu i ny design Tommasi Naturae

Nr: 75292, Rött vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Louis Latour Bourgogne Pinot Noir

Elegant pinot noir från Bourgogne

Nr: 71702, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Lyngrove Pinotage

Sydafrikas röda guld

Nr: 28008, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!