Vin till torskrygg med brynt smör?

Fråga: Hej sommeliern! I helgen vill jag bjuda mina vänner på middag och har tänkt att laga torskrygg med brynt smör. Vilket vin bör jag servera till? Jag har inte bestämt tillbehör än, men det lutar åt potatis- och blomkålsstomp vilket känns lagom goffigt till fisken. Hoppas att ni kan hjälpa mig med ett, eller flera, trevliga vintips!

Tack/ Greta, Halmstad

Svar: Hej Greta, vilken härlig maträtt du tänkt att laga. Torskrygg med brynt smör är ju en riktig klassiker. Det brynta smöret lyfter rätten ytterligare en dimension med en häftig nötig karaktär. Tidigare utgick man generellt från huvudråvaran – alltså om det serverade fisk, fågel eller kött. Vitt till fisk, rött till kött och så något mittemellan till fågeln. Ett tips att tänka på när man ska kombinera mat och vin är att fundera på vad som är den dominanta smaken i rätten. När det gäller vin till torskrygg med brynt smör så utgår jag från just det brynta smöret. Hur torskryggen är tillagad är också relevant.

Nedan hittar du några tips på vin till torskrygg med brynt smör. Även några recept på torsk från oss här på Grapevine som kanske kan vara trevliga att testa vid tillfälle. Ett vitt vin åt det fylligare hållet som gärna har fått spendera tid på ekfat är att föredra. En ekfatslagrad chardonnay är en klassisk kombination. Just ekfatslagringen ger vinet smaken av smör vilket då speglar sig i maträtten och blir ett bra komplement. Det som är på tallriken går hand i hand med vad som hälls upp i glaset alltså. Vill du servera något mindre förutsägbart kan ett smakrikt vin från Italien fungera bra det också och vara roligt.

Önskar dig en trevlig middag!

Har du en fråga om vin eller vill ha hjälp att matcha vin till en maträtt, skicka din fråga eller ditt recept till sommeliernsvarar@grapevine.se

vin till torskrygg med brynt smör
Relaterade drycker
Louis Latour Bourgogne Chardonnay

En frisk chardonnay från Bourgogne!

Nr: 7133901, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Eden Valley Chardonnay

Nr: 74634, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Askos Verdeca

Valle d'Itria IGT

Nr: 75775, Vitt vin , Fylligt & Smakrikt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!