
Vinjäsning
Vinjäsning kallas den process då man tillverkar vin. Jäsning är den process där socker omvandlas till alkohol och koldioxid av jäst. Det är en central del av vinframställningen, men det finns olika metoder och stilar som vinmakare kan använda, och vissa viner genomgår inte jäsningsprocessen.
Vad tillverkas vin av?
För att göra vin behöver du först och främst någon typ av frukt, bär eller annan växtdel som du kan jäsa för att få vin. Vanligast är att man använder vindruvor, men det går även att använda exempelvis fläder, maskrosor eller körsbär.
Man behöver även socker, för att vinet ska smaka bra. Oftast används också vinjäst, eller någon annan jäst, för att få vinet att börja jäsa.
Det finns jäst naturligt i frukter och bär, men att tillsätta jäst ökar chanserna att jäsningen faktiskt kommer igång. Till tio liter vin behövs fyra till fem kilo frukt, åtta liter vatten och två kilo socker. Utöver ingredienserna behöver man ett lufttätt kärl att jäsa vinet i, ett vattenlås, en silduk och flaskor att tappa upp vinet på. Dessa kan köpas i speciella butiker som säljer utrustning för jäsning.
Många köper även jäsmätare, som används för att mäta alkoholhalten, men dessa är inte nödvändiga.
Får man göra eget vin i Sverige?
I Sverige får man lov att göra vin för eget bruk. Det betyder att man får lov att jäsa frukt, bär eller andra växtdelar för att tillverka vin som man dricker själv eller bjuder vänner och bekanta på. Dock behövs tillstånd för att få sälja vinet. Dessutom är det inte tillåtet att destillera vinet.
När man destillerar vin kokar man det färdiga vinet, så att etanolen kokar av utan att vattnet kokar. Detta innebär att man måste nå en temperatur mellan 78 grader (kokpunkt för etanol) och 100 grader (kokpunkt för vatten), och fånga upp den etanol som kokar av.
Hur går det till?
Först och främst krossar man bären, frukten eller druvorna. Därefter tillsätter man vatten och socker, rör om, och tillsätter jästen. Om man vill mäta alkoholhalten i det färdiga vinet börjar man med att mäta sockerhalten nu. Sedan mäter man sockerhalten igen när vinet är färdigt.
Med hjälp av skillnaden i sockerhalt kan man beräkna hur mycket socker som jäst och bildat alkohol. Nu är det dags att tappa upp vinet i jäskärlet, och försluta det med ett vattenlås. Vattenlåset gör att endast gas kan bubbla ut, utan att luft kan komma in i kärlet och störa jäsningen.
Jäskärlet ska stå i en vecka. Den optimala temperaturen att ställa jäskärlet i är mellan 22 och 24 grader. Jäsningen är ofta som kraftigast i början, och ebbar ut efter ett tag. Efter en vecka kan det vara dags att mäta sockerhalten igen, om du är intresserad av att göra det.
Vid behov kan man tillsätta mer socker. Sedan försluter man kärlet igen, och låter det stå och jäsa tills det slutar bubbla ut gas ur vattenlåset. Då har vinet jäst färdigt, och är redo att tappas på flaskor.
När vinet tappats på flaskor finns det en risk att det efterjäser, och därför är det bra att använda flaskor som verkligen sluter tätt. Vinet är nu klart att drickas, men kan med fördel sparas länge innan det avnjuts!
Faktaruta
Under vintillverkning är det inte tillåtet att använda tillsatt socker. Det är druvans naturliga socker som äts upp av jästen vilket bildar alkohol. Mousserande vin är den enda kategori där socker får tillsättas i sin rena form, eller vid så kallad chaptalisering – när socker tillsätts för att höja alkoholhalten vilket är tillåtet när druvans naturliga sockerhalt är låg. Chaptalisering är dock ordentligt reglerat.

Relaterade drycker

MZ Barrik by Måns Zelmerlöw
Nyhet i innovativ förpackning!
Nr: 53393, Rött vin , Fylligt & Smakrikt

Tommasi Surani Atlas Organic
Nu i ny design Tommasi Naturae
Nr: 75292, Rött vin , Friskt & Fruktigt

Black Tower Rosé
Frisk och fruktigt rosévin från Black Tower!
Nr: 5068908, Rosévin , Friskt & Fruktigt