Vinkarta över Frankrike

Funderar du på en vinkarta över Frankrike? Frankrike är ett av världens viktigaste vinländer. Här görs några av världens mest berömda viner, allt ifrån mousserande, vita och röda sådana. Inget annat land har den bredden med samma kvalitet på vinerna som Frankrike. Världens mest berömda vindistrikt, Champagne, är beläget i landet.

Kollar man på en vin-karta över Frankrike ser man att vinodlingarna sträcker sig genom hela landet. De olika distrikten har varierande förutsättningar för druvodling, vilket är anledningen till det breda vinutbudet. Med en stor passion för vin och varierande förutsättningar för olika druvor kan Frankrike skapa en mängd olika viner, utan att tämja på kvaliteten.

Frankrikes vinproduktion på kartan

År 2020 producerade Frankrike omkring 46,7 miljoner hektoliter vin, vilken gör landet till den näst största vinproducenten efter Italien, som producerade 49,1 miljoner.

Frankrike är ett stort land på totalt 552 000 kvadratkilometer. Kollar man på en vinkarta över landet  är det en relativt liten area som utgörs av vinregioner. Vinregionerna är väl utspridda över landet och har olika förutsättningar för sin produktion.

En vinkarta visar att Frankrike traditionellt delas in i sex avgränsade vinregioner som sträcks över tre olika klimatzoner. Varje klimatzon har egna optimala förutsättningar för druvodling, och det är tack vare dessa tre klimatzoner som Frankrike lyckas bli en så pass stor vinproducent. Det varierande klimatet, geografin och geologin tillåter flera regioner att producera viner som resten av världen vill efterlikna (eller bara få dricka).

Klimat och jordmån varierar kraftigt från region till region, men även inom de olika regionerna. Skillnaderna innebär att olika druvsorter används och vinstilar som produceras skiljer sig mellan olika regioner.

Druvsorter

Frankrikes utspridda vinodling innebär att man hittar många olika druvsorter i landets vinproduktion. Många av de så kallade klassiska druvsorterna kommer härifrån. Druvor som Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Chardonnay, Savignon Blanc, Chenin Blanc, Syrah, Semillon och Cabernet Franc har sitt ursprung i Frankrike.

Vinregioner

Frankrike har 11 stora vinregioner. Kollar vi på en vinkarta och börjar i nordost och tar oss medsols har vi vinkarta över Frankrike:

Champagne

Alsace

Jura

Bourgogne

Rhône-dalen

Savoie

Provence

Languedoc-Roussillon

Sydväst

Bordeaux

Loire-dalen

På en vinkarta ser man att vin odlas i alla delar av Frankrike med undantag för Bretagne och Normandie i nordväst, samt Hauts-de-France som är landets nordligaste region.

Vinproducenter i över 2 500 år

Vin har producerats i Frankrike i över 2 500 år. Många av de klassiska vinregionerna etablerades av romare från första århundradet efter Kristi födelse. Under alla år har den klassiska, importerade eller de lokala druvsorterna sakta men säkert funnit sin jordmån i rätt läge och rätt klimat. Vinmakarkonsten har förfinats från generation till generation, vilket resulterat i att Frankrike blivit ett av världens främsta vinländer.

Present till vinälskaren

En vinkarta är dessutom en rolig present till vinälskaren. Har man druckit vin med någon som är insatt i viner vet man om att dom älskar att berätta om hur vinet ni håller i har odlats, producerats och vilken familj som skapar vinet. Ett extra plus vore såklart att kunna peka ut exakt vart på kartan vinet kommer ifrån.

En extra rolig present är att ge bort ett vackert vinpussel från Water & Wines som du hittar här.

vinkarta över frankrike
Relaterade drycker
Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut NV

En förstklassig champagne med fin mousse och lång behaglig eftersmak

Nr: 789102, Champagne , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Louis Latour Bourgogne Pinot Noir

Elegant pinot noir från Bourgogne

Nr: 71702, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Arc-en-Ciel Blanc

I praktisk 1-litersflaska!

Nr: 78590, Vitt vin , Druvigt & Blommigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!