Vinkarta över Chiles regioner

När de europeiska kolonisatörerna kom till Sydamerika i slutet av 1400-talet så hade de bland annat med sig vinrankor. I de chilenska jordarna har många vinsorter visat sig trivas mycket bra. Vinproduktion i Chile finns dokumenterad redan på 1550-talet.

Idag är Chile faktiskt en av världens största vinproducenter och det finns flera framstående regioner för vin i landet. Här kan du lära dig mer om Chiles vinkarta och vad som utmärker dess olika regioner.


Maipo-dalen

På Chiles vinkarta spelar Maipo-dalen en central roll. Både i faktisk mening, eftersom den ligger i inlandet strax söder om mitten av det avlånga landet, men också eftersom det är landets mest kända och mest framgångsrika region. Läget och altituden bidrar till att det råder medelhavsklimat i Maipo-dalen, vilket gör att många ursprungligen franska och spanska druvsorter trivs riktigt bra här.

Cabernet Sauvignon, den kända franska röda druvan, har nästan hittat ett nytt hemland i och med Maipo. Mer än hälften av all odlingsjord i Maipo-dalen används till att kultivera just den här sorten.

För vinintresserade turister så är Maipo-dalens läge och många vinhus med övernattningsmöjligheter något mycket uppskattat. Det är lätt att ta sig till Maipo från huvudstaden med bil eller buss eftersom de centrala delarna av Maipo-dalen bara ligger ett par timmar från Santiago.


Regionen Cachapoal

Inte heller långt från huvudstaden Santiago ligger Cachapoal. Den brukar räknas som landets näst främsta vinregion och sträcker sig från havet i väster nästan till Anderna i öster ett par mil söder om ovan nämnda Maipo.

Viner från Cachapoal är inte kända av den breda massan trots att de sedan många år står för en konstaterat hög kvalitet. Förklaringen till att det ligger till så hittar man i det faktum att i stort sett alla vinproducenter härifrån brukar sälja sina viner under beteckningen Rapel. Rapel är en informell historisk region och ett namn som man använder tillsammans med andra närliggande regioner av tradition när man säljer vin.

Förutom en stor mängd Cabernet Sauvignon så odlas också druvsorten Carmenère i stor utsträckning här. Det är en sort som har en spännande historia. Den är ursprungligen från Frankrike men i och med flera stora utbrott av vinlus på 1800-talet så dog i stort sett alla vinrankor där. I Chile, och då framförallt i Cachapoal, har den dock överlevt och står för en stor andel av regionens produktion. Den brukar kallas för Chiles nationaldruva och ger något fruktiga röda viner.


Maule-dalen i söder

Den sydligaste vinregionen på Chiles vinkarta är Maule-dalen som ligger cirka 25 mil söder om Santiago. Regionens huvudstad är Talca och hit kan du flyga om du planerar att besöka området. Det är både den region som har lägst medeltemperatur av alla chilenska regioner för vinodling, och samtidigt den som har mest nederbörd.

Den lägre temperaturen och den stora nederbörden ger ett något mindre alkoholstarkt vin generellt sett. Trots att man i stor utsträckning odlar samma druvsorter som i Maipo och Cachapoal. Varken kyla eller regn avskräcker dock turister att besöka regionen, mycket tack vare det dramatiska och vackra landskapet.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!