vinkategorier

Kategorisera vin – vad är egentligen vinkategorier?

När man först pratar om vinkategorier och att kategorisera vin är det många som föreställer sig något så simpelt som vita eller röda viner. Det behöver visserligen inte vara helt fel även om det inte heller är helt korrekt. Med vinkategorier syftar man oftast på olika typer av vin. Som till exempel mousserande vin, dessertvin, starkvin eller saké och glögg. Givetvis inkluderar man också röda och vita viner tillsammans med roséviner.



Hur man kategoriserar vin

Vinkategorier kan också innebära att man delar upp viner efter vilken söthet vinerna har. Då pratar man oftast om torr, halvtorr, halvsöt eller söt. Det finns flera olika sätt att kategorisera vin på och ofta skiljer det sig åt mellan olika produktionsländer, producenter eller till och med mellan olika vindrickare.

En del konsumenter missförstår syftet med att kategorisera viner. De flesta konsumenter tror nämligen att kategoriseringen i sig är till för att avgöra vilket vin som bör drickas till vilken maträtt. Om man är en lite mer inbiten vindrickare med intresse för smaker så vet man att det inte riktigt är så enkelt, det finns många faktorer som avgör vilket vin som passar eller inte passar till olika sorters maträtter.


Olika typer av vin

För att göra det enkelt och förståeligt så utgår vi från de vinkategorier vi inledde artikeln med. Alltså mousserande vin, dessertvin, starkvin, saké, glögg, rosévin samt röda och vita viner.


Mousserande vin

Historiskt anses mousserande vin ha skapats genom slumpen, alltså av misstag. Men under tidigt 1500-tal hittade franska munkar ett sätt att tillverka dessa viner med avsikt. Det som definierar om ett vin klassas som mousserande är helt enkelt om det har kolsyrad karaktär. Det finns flera olika sorters mousserande vin och det tillverkas över hela världen. Däremot finns det också lite mer nischade underkategorier. Ett välkänt exempel på detta är champagne som enbart får heta så om den tillverkats i området Champagne i Frankrike.



Dessertvin

Att dessertvin är en sorts vin som man dricker tillsammans med en efterrätt säger sig självt. Det är nästan uteslutande av sötare karaktär även om det finns olika nivåer av sötma.



Starkvin

Starkvin har en lång historia med ursprung av att man velat öka hållbarheten på vinet genom att tillsätta ren sprit. Numera gör man det för att spetsa smakerna. Exempel på starkvin är sherry, portvin och madeira.



Saké och glögg

Saké är en sorts risvin med ursprung från Japan, och dricks ofta tillsammans med asiatisk mat med umamiinslag. I likhet med vår älskade glögg är det också ofta en högre sötma. Glöggen och glödgat vin har en oerhörd tradition här i kalla Norden och förknippas starkt med jul.



Rött, vitt eller rosévin

En vanlig bild av framförallt rött och vitt vin är att man tillverkar det vita vinet av ljusa druvor samt rött vin av mörka druvor. Det är dock en missuppfattning då det är tillverkningsprocessen som skiljer sig åt och inte druvan. För att få ett rött vin låter man skalen från druvan jäsa tillsammans med vinet och vid tillverkning av vitt vin avlägsnar man skalet inför jäsning.

När det gäller det alltmer populära rosévinet så beror färgen på vilken typ av tillverkning man ägnar sig åt. Men vanligast är att man låter druvskalen vara med under en del av jäsningen. Man kan också blanda rött och vitt vin för att uppnå den rosa färgen.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!