vinkyl i högskåp

Installera vinkyl i högskåp

Varför du ska installera vinkyl i högskåp! En vinkyl är bästa investeringen för en optimal förvaring av dina viner. Den ser till att temperaturen ligger stabilt hela året och skyddar dessutom flaskorna mot UV-strålar. När du tar fram en flaska vin håller den alltid rätt serveringstemperatur.

Varför förvara vin i en vinkyl i högskåp?

Är du intresserad av vin och vill lagra den på rätt sätt tar vinkylen ditt vinintresse till nästa nivå. Den är dessutom en elegant inredningsdetalj i ditt hem. Eftersom vin är en levande produkt som utvecklas över tid är en bra förvaring väldigt viktig. Vinkylen ger de perfekta förutsättningarna för ditt vin, oavsett om det är rött vin, vitt vin eller mousserande vin.

Vad en vinkyl bidrar med

  • Den skapar rätt miljö för ditt vin såsom rätt temperatur och luftfuktighet.
  • Vinkylen skyddar mot ljus och UV-strålar, som annars kan påverka vinet och ge det dålig lukt.
  • Dina viner slipper utstå skakningar och får ligga stabilt.
  • En vinkyl är ett estetiskt inslag i ditt hem och ger dina viner ett vackert arrangemang.

En integrerad vinkyl placeras med fördel i ett högskåp, och kan även installeras i samma skåp som till exempel en integrerad ugn. Vinkylen byggs in enhetligt i ditt kök och frigör samtidigt utrymme för andra vitvaror. Oftast passar dimensionerna på en integrerbar vinkyl in i en köksmodul, vilket är väldigt praktiskt. På så sätt slipper du specialbygga en modul enbart för kylen.

Några saker att tänka på innan du sätter igång

När du integrerar en vinkyl i ett befintligt köksskåp är det viktigt att den varma luften kan slippa ut baktill och passera uppåt fritt i toppen av skåpet. Eventuellt behöver du skära hål i toppen av högskåpet och täcka med ett snyggt galler eller liknande.

Storleken på vinkylen

Fundera på hur stor kyl du behöver och var det passar att installera det. Storleken beror naturligtvis på hur många flaskor du vill kunna förvara. En tumregel är att lägga till 50 % till antalet flaskor om du vill kunna långtidsförvara ditt vin. Vår erfarenhet är att behovet av kapacitet stiger fortare än man räknat med. Innehåller vinsamlingen både röda och vita viner samt champagne kan det vara smart att skaffa en kyl med flera temperaturzoner.

Ljud från kylen

Som andra vitvaror låter en vinkyl något och olika skåp låter olika mycket. Kanske är det idé att satsa på en särskilt tyst kyl om du är känslig för ljud. Vinkylar med en ljudnivå under 40 dB räknas som tystgående. Bra att veta är att vinkylar med massiva dörrar ger mindre ljud ifrån sig än de med glasdörrar. Å andra sidan kan tyckas att du förlorar lite av det estetiska värdet med en massiv dörr.

Energiförbrukning och lågenergikylar

Vinkylens fläktar och kompressorer håller vinerna tempererade och förbrukar samtidigt ström. Är ventilationen bakom kylen god bidrar det till lägre förbrukning, samt hur välisolerad vinkylen är – även här får du bäst resultat med en massiv dörr.

Utseende och detaljer

Om du är ute efter en vinkyl med snygg finish och design håller ofta de dyrare skåpen högre standard. De kan ha flera välgjorda detaljer som utdragshyllor med teleskopskenor och LED-belysning. En annan trevlig finess är kunna styra vinkylen via en app och ha en presentationshylla med inbyggt sommelier-set eller plats att kyla dina vitvins- och champagneglas.

Faktaruta

Tips på bra återförsäljare av vinkylar:

Vinkylen.se
Wine & Barrels.se
Vinlagring.se

vinkyl i högskåp

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!