Vinprovning hemma

Det är inte alls krångligt att ordna en vinprovning hemma. Bjud hem några vänner och utforska ett par viner tillsammans. Med hjälp av Grapevines vinprovarguide är du väl förberedd!

DU BEHÖVER:

Underlaget

Vinets färg är en viktig del i vinprovningen. Duka därför med en vit duk eller vita bordstabletter. Vitt papper går såklart också bra.

Glasen

Duka med rena vinglas av samma typ, helst tulpan- eller päronformade. Om ni ska prova fyra viner bör varje person få fyra vinglas så att man kan gå tillbaka och jämföra. Räcker inte glasen till får varje deltagare ett glas som sköljs ur mellan varje vin. Skölj då med en skvätt av det vin som står i tur att provas, inte med vatten.

Mellantugget

Komplettera dukningen med ett vattenglas till varje deltagare. Vattnet neutraliserar munnen mellan provningarna. Eventuellt kan du komplettera med enkla smörgåskex eller en bit vitt bröd.

Spottkopp

Många väljer att spotta ut vinet vid en provning. Sätt därför fram varsin pappmugg eller liknande att ha som spottkopp. Undvik genomskinliga glas som spottkoppar.

Anteckningsmaterial

Lägg fram penna och papper vid varje plats så att deltagarna kan skriva ner sina upplevelser.

NU BÖRJAR PROVNINGEN!

Tema

Tema har du bestämt i förväg. Det kan exempelvis handla om viner gjorda av olika druvor, viner gjorda av samma druvor men från olika länder eller mousserande. I samband med att du har valt viner till provningen kan det vara bra att ha läst på lite om de olika vinerna, så att du kan dela med dig av din kunskap till deltagarna.

Titta

Färgen avslöjar mycket om ett vin, framför allt om åldern. Håll i glasets fot och vinkla det 45 grader mot det vita underlaget och kika noga på färgen. Unga röda viner har ofta en blåröd kant, medan mogna röda viner drar mer åt tegelrött. Ett ungt vitt vin har ofta en ljusgrön ton, och med stigande ålder blir det alltmer gyllengult.

Dofta

Doften ger en bred upplevelse av ett vin. Snurra vinet i glaset några varv innan du doftar på det. Håll glaset tätt intill näsan och sniffa runt. Upprepa det flera gånger. Försök definiera vad du känner för dofter. Skriv ner dem på papperet. I början kan just den här delen vara lite klurig, men övning ger färdighet.

Smaka

Ta en hyfsat stor klunk av vinet och låt det rulla runt i munnen. Öppna munnen en aning och dra in lite syre, då får du en större upplevelse än bara grundsmakerna som sötma och syra. När du har vinet i munnen kan du också känna strävhet – hög strävhet gör att det känns torrt på tänderna och i gommen. När du har svalt eller spottat ut vinet, fundera över eftersmaken. Om du väljer att spotta, gör det i en koncentrerad stråle med munnen nära muggen.

Diskutera

Diskutera gärna vinet och jämför era upplevelser som sista steg i provningen.

Faktaruta

Vilken temperatur bör vinerna ha?

Mousserande viner cirka 5–10 grader.

Vitt vin vid 8–12 grader.

Röda viner vid 16–18 grader.

Relaterade drycker
Louis Latour Bourgogne Pinot Noir

Elegant pinot noir från Bourgogne

Nr: 71702, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Merwida Shiraz

Ett smakrikt, kraftfullt och rättvisemärkt vin från Western Cape

Nr: 2093, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer
Lyngrove Platinum Pinotage

Flerfaldigt prisad Pinotage i världsklass!

Nr: 71579, Rött vin , Fylligt & Smakrikt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!