Whiskysenap

Whiskysenap – En god variant av traditionell senap

Nyfiken på att testa whiskysenap? Senap är ett populärt tillbehör som man kan ha till både korv och hamburgare eller andra kötträtter. Oftast har senap en lite starkare smak men det finns även mildare varianter. Det är en sås som görs via senapsfrön som i sin tur krossas och sedan blandas med salt, socker och vinäger eller ättika. Detta är för att bidra med mer smak och göra senapen flytande. Själva senapsfrönen kan vara i olika färger och det finns vitsenap, svartsenap och brunsenap. Allt beror på vilka senapsfrön man har. Idag finns det även flera olika spännande varianter av senap som exempelvis dijonsenap och whiskysenap.

Utöver att använda senap till kötträtter så är det även populärt att använda i grytor och ärtsoppa. Man kan använda senap i lite mer mustiga maträtter under hösten lika väl som lätta maträtter under sommaren. Senap är en härlig smaksättare som också kan hittas i bland annat majonnäs, hovmästarsås och salladsdressingar. En fakta som är lite oväntad för många är att senap tidigare användes till läkemedel och än idag kan man hitta senap på svenska apotek. Ibland glöms senapen bort men det är ett måste att ha hemma i köket. Både i matlagningen och som tillbehör till exempelvis korv med bröd eller hamburgare. Det är ett tillbehör som verkligen kan göra skillnad på smaken.

Gör egen whiskysenap

Det är väldigt enkelt att göra egen whiskysenap. Första steget är att blanda senapspulver och vetemjöl i en skål. Därefter kan man tillsätta salt, farin, strösocker, vinäger och whisky för att få fram en bra smak. Nästa steg är att man häller ner ovispad grädde och sedan ser till att röra senapen slät. Det är även i detta steget som man kan tillsätta mer socker eller grädde beroende på hur senapen smakar. När man väl är nöjd med sin senap så är det bara att hälla upp det i en burk och sedan låta den stå i två dagar i kylskåpet. Man kan även låta den stå längre då det gör att smaken blir bättre. När det får stå lite så blir smaken lite mer mognare. För whiskysenap så kan man använda en lite rökigare whisky för att det blir ett bra komplement till senapen som är rätt stark.

Maträtter som passar till whiskysenap

Whiskysenap passar väldigt bra till kötträtter och speciellt till julbordet. Det som kännetecknar whiskysenapen förutom själva whiskyn är att smaken är stark i början för att sedan avta lite. Skulle man hellre vilja ha en mer neutral whiskysenap så är det bara att välja en mindre rökig whisky. Utöver kötträtter så fungerar faktiskt whiskysenap även till fisk och skaldjur. Det är även en fördel att senap i kylen håller i flera månader. Självklart så går det att köpa färdig whiskysenap men det är även kul att göra sin egen. Då kan man själv bestämma hur stark och rökig den ska vara. Man kan även variera lite med olika ingredienser. Ingredienserna beror på hur du vill att den slutliga senapen ska smaka.

Whiskysenap

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!