ytterlår vildsvin grilla

Grilla vildsvin ytterlår

De allra flesta svenskar gillar griskött särskilt under grillsäsongen. De är inte helt omöjligt att vårt tycke för griskött är nedärvt från våra förfäder. Redan under forntiden jagades vildsvin men av någon anledning utrotades vildsvinen i Sverige under 1600-talet. Det innebär att vildsvin varit ett kött som våra förfäder ätit under kanske tusentals år och som numera har gjort en comeback. Vildsvin kan tillagas på flera olika sätt men har framförallt blivit uppskattat på grillen. Om du gillar griskött kommer du att tycka om vildsvin. Kom dock ihåg att vildsvin inte är samma som vanligt griskött. Det här är ett vilt djur vars kött ger en viss vildsmak men inte i samma utsträckning som exempelvis älg eller rådjur. Idag kan du köpa vildsvinskött under hela året i matvaruaffärer så du behöver inte jaga själv.


Vildsvins kött

Vildsvin är ett mörkare kött som är smakrikt och rustikt. Djurets ytterlår är perfekt att grilla och har en fin och mild viltsmak. Kött från vildsvin är saftigt men mycket magrare än griskött vilket troligtvis bidragit till att grillat kött från vildsvin växer i popularitet. Ytterlår vildsvin grilla är enkelt men för att kunna behålla köttets saftighet bör det tillagas med en låg temperatur. Vildsvin kan marineras eller förkokas före grillen och passar utmärkt med heta eller kryddiga såser. Det färdiglagade köttet kan gärna avnjutas med lättare röda viner.


Ytterlår vildsvin grilla

Allt griskött bör vara genomkokt men när det kommer till vildsvin är det oerhört viktigt. Att tillaga ytterlår från vildsvin på grillen kommer att ta tid innan det är klart. Köttet är magrare än kött från en tamgris vilket innebär att det behöver tillagas försiktigt på en låg temperatur, vanligtvis under en längre tid. När du tillagar ytterlår vildsvin på grillen kan du använda vitlök, svamp och klassiska örter för att få en riktigt god smak. Men vad som är viktigt är att du förstår att vildsvin kan bära på virus, parasiter och bakterier som kan göra människor sjuka och det är därför som kött från vildsvin måste grillas på rätt sätt så att det är säkert att äta. Ett ytterlår av vildsvin måste därför vara ordentligt genomkokt. När ditt ytterlår av vildsvin är färdiggrillat kan du gärna servera köttet med en mustig rödvinssås, kantareller och potatisgratäng.


Rätt temperatur

Vildsvinskött kan innehålla trikiner som är skadliga parasiter. Det är därför det är rekommenderat att köttet inuti har en temperatur på 70 grader. Även om köttet är stämplat bör temperaturen ändå vara runt 65 till 70 grader för att vara på den säkra sidan. Det innebär inte att det är komplicerat att grilla vildsvin utan det gäller för köttet att nå en säker temperatur. Det gör du enklast genom att använda en grilltemometer. Vildsvinskött kan även innehålla toxoplasma som enkelt elimineras genom nedfrysning eller upphettning. Ät därför aldrig vildsvinskött som är rått eller otillräckligt upphettat. För att få ett smakrikt samt saftig kött bör du helst grilla med en låg temperatur. Låt köttet vila när det är färdiggrillat så att smakerna får tid att sätta sig. Ytterlår vildsvin grilla kräver lite mer jobb men är väl värt besväret.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!