Rött vin

De BVRIS Amarone Riserva

75393

En elegant premium-amarone i absoluta toppskiktet. Håller världsklass rakt igenom!

Kort fakta
 • Druvor: 62% corvina, 25% corvinone, 5% rondinella, 8% oseleta.
 • Ursprung: Italien, Valpolicella Classico DOC
 • Producent: Tommasi Family Estates
 • Årgång: 2010
 • Alkoholhalt: 15,5%
 • Restsocker: 4,3
 • Syra: 5,73
 • Strävhet:
 • Fruktsyra:
 • Sötma:
 • Fyllighet:
 • Lamm
 • Nöt
 • Ost
 • Vegetarisk
 • Vilt
 • Vegan
Mer fakta

Tommasi lanserar ett framtida ikonvin. Lyxetiketten De Buris. En helt enastående Amarone Classico Riserva 2008 i mycket begränsad upplaga utgör startskottet för ett nytt ambitiöst projekt signerat familjen Tommasi. Det nya lyxvarumärket De Buris bygger på värdena tid och kunskap, men även familjens Tommasis övriga grundpelare, hållbarhet, gästfrihet och socialt ansvarstagande. Familjen Tommasi vill i och med lanseringen av De Buris på allvar positionera sig i vinvärldens lyxsektor. Man gör det med en mycket exklusiv upplaga, odlad och skördad i den bästa delen av egendomen La Groletta, belägen längst uppe på kullen La Grola – amaronens heligaste mark.

För 20 år sedan förvärvade Tommasi egendomen La Groletta. Det var en dröm som gick i uppfyllelse. Nu fick man nämligen förutsättningar att påbörja ett projekt som skulle kräva det bästa av fyra generationers tekniska expertis. Att ta fram en amarone som får vanlig amarone att blekna. 1,9 hektar av den totalt tio hektar stora egendomen är vikt för produktionen av De Buris. Området är beläget på den sydvästliga sluttningen av vingårdens högsta del. Druvorna här är av extremt hög kvalitet. 62% corvina, 25% corvinone, 5% rondinella och 8% oseleta är blandningen som familjen, med vinmakaren Giancarlo Tommasi i spetsen, räknar med ska ta vinvärlden med storm. Vinet har efter en förlansering redan fått betygen tre glas i Gambero Rosso och fem druvklasar i Bibenda Guide.

De Buris är lyx i form av tid i en era som präglas av krav på att saker ska gå snabbt och produceras snabbt, går De Buris en rakt motsatt väg. Druvorna får tid på sig, urvalet och arbetet i övrigt likaså. Allt detta märks i slutprodukten, där amaronens alla kvaliteter tagits ytterligare en nivå. De Buris är hållbarhet, gästfrihet och socialt ansvarstagande I det precisa hantverk som vinframställning är, har Tommasi sedan länge använt arbetsmetoder som inte påverkar den kringliggande naturen eller människorna som gör det viktiga jobbet i vinproduktionens olika steg. Familjen som alltid sett generositet som en dygd håller även på att restaurera vingårdens Villa De Buris för att kunna ta emot vin- och kulturintresserade gäster där under 2023. En fond har också skapats för att främja och bevara områdets historiska och kulturella arv till kommande generationer.

Om Producenten

Familjen Tommasi har varit vinodlare i över 100 år, ända sedan 1902, då Giacomo Battista Tommasi köpte sin första lilla vingård i Valpolicella Classico. I fyra generationer har familjen fortsatt  med vinodlandet i Giacomos spår, med innovativa beslut, utan att för den sakens skull göra avsteg från den grundläggande respekten för den speciella jordmånen, traditioner och seder. Att följa med i utvecklingen, ha stor respekt för miljön och en alltid hålla högsta kvalitet på slutprodukten har gjort att Tommasi blivit en ledande producent av italienska viner. Tommasi betyder bokstavligen ”styrkan i familjen”.

Recension

“Får mycket kärlek ”

“De Buris är vinhuset Tommasis prestigevin och får mycket kärlek i allt från frukten i vingården till elegant vinmakning. Man kan likna en toppamarone med en Vintage Port. Aromerna är så intensiva och alkoholhalten hög så det är svårt att bara bälga i sig en flaska. Alkoholhalten är faktiskt så hög som 16 procent men det känns inte då de övriga komponenterna är så framträdande som fruktaromer och syran vilket ger vinet balans. Färgen är tät och mörk, det syns redan på färgen att vinet är intensivt smakfyllt. Avslutet är förvånansvärt balanserat och harmoniskt. Jag gillar detta vin skarpt. Ett ikoniskt vin för framtiden med en eftersmak så lång som ett amerikanskt godståg på Prärien.”

Anders Levander, dinvinguide.se, Mars 2022

prenumerera

Få vintips direkt i din inkorg!
Anmäl dig för vårt nyhetsbrev
och prenumerera på Grapevine

Prenumerera
+ Få vintips direkt i din inkorg!