Rött vin

Domaine Grand Veneur Les Champauvins

9368201

Ekologiskt och smakrik Baby Châteauneuf-du-Pape””

Kort fakta
 • Druvor: 70% Grenache, 20% Syrah och 10% Mourvèdre
 • Ursprung: Frankrike, AOP Côtes du Rhône
 • Producent: Alain Jaume
 • Årgång: 2020
 • Alkoholhalt: 15,0%
 • Restsocker: 1,9 g/l
 • Syra: 3,05 g/l
 • Strävhet:
 • Fruktsyra:
 • Fyllighet:
 • Lamm
 • Nöt
 • Vilt
 • EKO
 • Vegan
Mer fakta

Färgen är mörkt granatröd. Doften är intensiv och fruktig med toner av hallon, mörka körsbär, vinbär och inslag av fat. Smaken är fyllig, elegant och komplex med toner av fat, björnbär, körsbär, vinbär, hallon och torkade örter med ett långt avslut. Ett komplett vin som är rikt på elegans, balans och struktur. Servera vid en temperatur på 16 °C. med toner av hallon, mörka körsbär, vinbär och inslag av fat. Smaken är fyllig, elegant och komplex med toner av fat, björnbär, körsbär, vinbär, hallon och torkade örter med ett långt avslut. Ett komplett vin som är rikt på elegans, balans och struktur. Servera vid en temperatur på 16 °C.

Les Champauvins är en jordlott på 34 hektar som gränsar till norra delen av Châteauneuf-du-Pape. Bara en grusväg (3 meter) skiljer områdena åt. Jordmån, läge och druvsammansättning är identiska – därför kallar Robert Parker med rätta Les Champauvins för ”a baby Châteauneuf-du-Pape”.

Om Producenten

Familjen Jaume har varit vinodlare i Châteauneuf-du-Pape ända sedan 1826. Familjens egendom heter Domaine Grand Veneur och är belägen vid Rhône, söder om Orange. Idag drivs verksamheten av Alain Jaume och hans tre barn. Alain Jaumes vinodlingar omfattar 80 hektar, fördelat på appelationerna Châteauneuf-du-Pape, Lirac, Côtes du Rhône och Côtes du Rhône Villages. Odlingen sker enligt reglerna för biologisk odling och certifierades 2012. Alain Jaume klassas som en av topproducenterna i området tack vare sina fantastiska vingårdslägen och sin höga kvalité. Producenten har flera gånger fått 100 poäng av 100 möjligta av vingurun Robert Parker för sina Châteauneuf-du-Pape viner.

Recensioner

“Det står "FYND" stämplat över hela den här flarran. Det här är en Côtes du Rhône i världsklass. Här finner vi den klassiska GSM-blenden, alltså grenache, syrah och mourvèdre - tillsammans binder de en vacker bukett av generös mörkröd frukt, torkade örter, integrerade fatkryddor och mullig struktur. Ditt grillvin ikväll? Oh yes! Sippade på detta till en bra bit grillat kött med potatisknyten och bea, och det var amazing. ”

Elin Börjesson, elins_vinspiration, Juli 2022

Recensioner

“Tänd grillen, på med lammfärsbiffar och rör ihop ett vitlökssmör. Fyll vinglaset med vilda skogsbär, plommon, lakritsrot och peppar. Njut! Återkommande ekologisk favorit från Alain Jaume.”

Sofia Ander, Mariestads-Tidningen, Juli 2022

Recensioner

“Vältajmat till sommargrillen, och även hösten, men den ska vi inte snacka eller skriva om nu. Garrigue, skogsbär, plommon, viol och anis – alles inklusive och alles är riktigt gott. Samt bra stuns i denna ekologiska flaska.”

Sofia Anders, Dinvinguide.se, Juli 2022

Recensioner

“Fynd! Bästa köp! Generöst, mycket elegant, fylligt vin med skogstoner, mörka och röda bär, kryddörter och fat i tilltalande samspel av närmast Chateauneuf-du-Pape-lik klass. Sommarens lyxigaste grillvin till bra pris när en finare köttbit ligger på gallret. Men vinet kan även med fördel lagras i åtminstone fem år med god utvecklingspotential.”

Sune Liljevall, Länstidningen Södertälje, Juni 2022

Recensioner

“Prisvärd! Smakrik, lite yvig och varm med drag av plommon, russin och peppar. Aningen eldig.”

Allt om Vin, Juni 2022

Recensioner

“Ett riktigt fynd! Ett djupt, rikt och fylligt vin med silkig, solmogen frukt, mörka bär, bra balans, bra syra och inslag av björnbär, moreller, hallon, cassis, charkuterier, tobak, kryddor och fat. Mycket bra!”

Per Bill, Dina Viner, Juni 2022

Recensioner

“Klassisk GSM-blend som Robert Parker kallat en baby-chateauneuf-du-pape, där ekologisk grenache pryder kuttersmycke backat av syrah och mourvèdre. Pigg uppsluppen sötrödbärig doft med koncentrerad tannintuggig textur och struktur. Sötfruktig och pepprig fylld av örter, lakrits och lavendel. Stor och fyllig kropp men kanske något spretig i eftersmaken. Till priset ett absolut bra köp som ligger hand i handske till grillmenyn.”

Per Strömberg, Wine Table, maj 2021

Recensioner

“Stor, syrligt mogen varm frukt med vildhallon, jordgubbar, svartpeppar, varm jord, te och fat. Fyllig med rustik solvarm jord, tjära, körsbär, lakrits, lavendel och lagerblad. Côtes du Rhône som smakmässigt närmar sig en bra Châteauneuf-du-Pape.”

Christian Stojkovic, Vinbanken, maj 2021

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!