Sött vin

Duorum Vintage Port 2011

5408801
Kort fakta
 • Druvor: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Souzão
 • Ursprung: DO Douro
 • Producent: J. Portugal Ramos Vinhos SA
 • Årgång: 2011
 • Alkoholhalt: 20%
 • Restsocker: 110 g/l
 • Syra: 4,75 g/l
 • Fruktsyra:
 • Sötma:
 • Fyllighet:
 • Apertif
 • Avec
 • Dessert
Mer fakta

Djupröd färg med täta violetta toner. Intensiv och elegant arom dominerad av mogna svarta frukter såsom björnbär, katrinplommon och cassis, och även balsamiska aromer av harts och ceder. Fyllig med bra struktur, välbalanserad syra, och med mogna och välintegrerade tanniner. Dessa egenskaper ger en mycket ihållande, harmonisk och elegant finish. Ett vin med stor lagringspotential.

Vintage Port är den förnämsta sortens portvin. Den görs endast de år då vinet bedöms nå exceptionell kvalitet och innehåller endast druvor från en årgång. Vintage Port lagras ett fåtal år på stora träfat, vartefter det buteljeras och sedan fortsätter att utvecklas på flaska. Druvorna till denna Vintage Port kommer från Ramos egna vingårdar som ligger på den östra sidan av den vackra Dourodalen.

Om Producenten

João Portugal Ramos är den prisbelönte vinmakaren bakom de flesta av våra portugisiska lanseringar och en förgrundsfigur inom portugisisk vinnäring.

I över trettio år har João Portugal Ramos varit känd som Portugals kanske främsta vinmakare och som mannen som drev på arbetet med att förnya Portugals vinnäring. I mitten på 1990-talet utsågs han hela tre gånger, till årets vinmakare i Portugal. Även i Sverige har João Portugal Ramos rönt stor uppskattning och stundtals beskrivits som ”demonproducent”. Både 1999 och 2004 utsåg Sveriges vinskribenter honom till årets vinmakare och år 2006 fick han utmärkelsen ”Årets trotjänare”.

Portugal var i början av 1980-talet främst känt för sina starkviner (port och madeira). Redan då framställde João röda viner av häpnadsväckande kvalitet. Han insåg tidigt att vin kan göras avsevärt bättre genom att använda modernare tillverknings-metoder, bättre utrustning och en nära nog perfektionistisk inställning till vingårdsskötsel. I början av 1997 påbörjades bygget av João Portugals eget high-techvineri beläget på egendomen Vila Santa i Estremoz/Alentejo. Idag har João Portugal både egna och hyrda vingårdar på sammanlagt 600 ha i regionerna Alentejo, Douro, Beiras, Tejo och Vinho Verde.

João Portugal Ramos Family Estates arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor och anser det viktigt att respektera världens naturtillgångar och att ta ansvar för både miljömässiga och sociala frågor, bl.a. genom medverkan i Wines of Alentejo Sustainability Programme (WASP).  I programmet arbetar vingårdarna utifrån en standardiserad process där miljöledning och sunda affärsprocesser är nyckelord. Producenten är också involverad i initiativet European Business and Biodiversity som syftar till att bibehålla en stor biologisk mångfald i området. I samarbete med den internationella organisationen, The Natural Step, har de identifierat och förbättrat interna processer såsom vattenkonsumtion i vinifieringen och arbetar ständigt med nya förbättringar. Det finns alltid mer att göra för att förbättra miljön för framtida generationer, något som de är övertygande om att lyckas med. João Portugal Ramos vingård Dourom Vinhos fick år 2015 ta emot utmärkelsen ”bästa europeiska hållbarhetsarbetet inom jordbruk” av Anders Wall Enviroment Award för sitt arbete med hållbar utveckling och biologisk mångfald.

Besök J. Portugal Ramos Vinhos SA hemsida för mer information

Relaterade drycker
Duorum Colheita

Mycket fruktigt vin med fatkaraktär från Duoro.

Nr: 74432, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer
Duorum Reserva

Fylligt vin med en välbalanserad syra och mjuka fina tanniner

Nr: 79203, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Tons de Duorum

Nr: 74781, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!