Sprit

Kyrö Gin

8775602

Vinnare av 2015 års Gin & Tonic på IWSC 2015!

Kort fakta
  • Druvor:
  • Ursprung: Finland, Isokyrö
  • Producent: Kyrö Distillery Company
  • Årgång: NV
  • Alkoholhalt: 46,3%
  • Restsocker:
  • Syra:
  • Apertif
  • Mingel
Mer fakta

Denna gin är gjord på råg. Den har en klar färg. Doften är rik med örter med liten sötma med älgört och mjuk citrus på näsan. Inslag av havtorn och tranbär flätas samman med örter. Fyllig kryddig smak med inslag av peppar med råg på tungan. Citrus och en viss bärig smak. Långt avslut med smak av svartpeppar och kryddor.

Den finska byn Napue var nästan utplånad i slaget vid Napue i 1714. Nu, 300 år senare, är byborna tillbaka med besked, med den handgjorda nordiska ginen, rik på smak och som är rotad i den österbottniska jorden.

Ginen har sina nyckelkomponenter i hjärtat av Finlands natur, med älgört, havtorn, tranbär och björklöv. Dofter och smaker av en dimmig Finska äng, tidigt på morgonen. Cool som den finska natten men med hettan från råg och midnattssol, är det en gin som inte liknar något annat. Vinnare av 2015 års Gin & Tonic på IWSC 2015, gin & tonicen serveras med fever tonic, en rosmarinkvist och tranbär.

Om Producenten

Som de allra flesta bra idéer, och som är en del av den finska kulturen, föddes idén om ett ”all-rye” destilleri i bastun.  Platsen för destilleriet blev snabbt bestämt; den mest kända ostfabriken i Finland var tom och var redo för att tas över av en ny generation passionerade företagare. Efter två år av återuppbyggnad av fabriken, byråkrati och ett gäng orädda råg-destillerare så gjorde man sin första ”batch” 2014. Sedan dess har både destilleriets gin och whisky vunnit flera internationella priser.

Kyrös motto är bland annat kvalitet framför kvantitet, och humor som en del av allt de gör.  Kanske på grund av det faktum att en av aktieägarna tidigare arbetade som ståuppkomiker. Som motiv på glasunderläggen har man till exempel valt ett foto där aktieägarna springer rumporna bara genom ett rågfält i lilla byn Isokyrö.

Isokyrö är en plats där både människor och spriten är av stor karaktär.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!