Sprit

Kyrö Peat Smoke

5196102
Kort fakta
  • Ursprung: Finland
  • Producent: Kyrö Distillery Company
  • Årgång: NV
  • Alkoholhalt: 47,2%
  • Apertif
  • Avec
Mer fakta

Dess rökiga och kraftiga karaktär för tankarna till en mörkgrön och djup urskog och ett dimmigt finskt mosslandskap. Denna unika rågwhisky får sin tydliga smakprofil från malten som rökts i en lada tillsammans med finskt färskvatten och torv, precis som på den gamla tiden i Norden. Vid första anblick känner du doften av vanilj och vax som ackompanjeras av varma frukter och råg. I smaken finner man en intensiv rökighet som följs upp av en subtil ton av citrus och sötma från rågen.

Doft av torv, vanilj, vax, mjuka kokta äpplen, honung och kryddor. I smaken finner man en intensiv rökighet som följs upp av en subtil ton av citrus, varma kryddor, bivax och sötma från rågen.

Om Producenten

Som de allra flesta bra idéer, och som är en del av den finska kulturen, föddes idén om ett ”all-rye” destilleri i bastun.  Platsen för destilleriet blev snabbt bestämt; den mest kända ostfabriken i Finland var tom och var redo för att tas över av en ny generation passionerade företagare. Efter två år av återuppbyggnad av fabriken, byråkrati och ett gäng orädda råg-destillerare så gjorde man sin första ”batch” 2014. Sedan dess har både destilleriets gin och whisky vunnit flera internationella priser.

Kyrös motto är bland annat kvalitet framför kvantitet, och humor som en del av allt de gör.  Kanske på grund av det faktum att en av aktieägarna tidigare arbetade som ståuppkomiker. Som motiv på glasunderläggen har man till exempel valt ett foto där aktieägarna springer rumporna bara genom ett rågfält i lilla byn Isokyrö.

Isokyrö är en plats där både människor och spriten är av stor karaktär.

Relaterade drycker
Kyrö Wood Smoke

Nr: 5277202, Sprit ,

Läs mer
Kyrö Malt Rye Whisky

Nr: 4094702, Sprit ,

Läs mer
Kyrö Dark Gin

En ekfatslagrad gin gjord på 100% råg!

Nr: 8634102, Sprit ,

Läs mer
prenumerera

Få vintips direkt i din inkorg!
Anmäl dig för vårt nyhetsbrev
och prenumerera på Grapevine

Prenumerera
+ Få vintips direkt i din inkorg!