Mousserande vin

Simonnet Febvre Crémant de Bourgogne Brut Cuvee S 2018

9130201

Exklusiv lansering 3/6 om 3600 flaskor i Systembolagets tillfälliga sortiment

Kort fakta
 • Druvor: 95% Chardonnay, 5% Pinot Noir
 • Ursprung: Bourgogne, Frankrike
 • Producent: Simonnet Febvre
 • Årgång: 2018
 • Alkoholhalt: 12%
 • Restsocker: 5 g/l
 • Syra: 2,99 g/l
 • Fruktsyra:
 • Sötma:
 • Fyllighet:
 • Apertif
 • Fisk
 • Skaldjur
Mer fakta

Med en härlig gyllene färg har denna crémant typiska Chardonnay-aromer på näsan, särskilt citrusfrukter. I smaken finns en kraftfull struktur och även här framträder citrus. Den lilla delen av Pinot noir märks främst av av den lilla kraften i eftersmaken. Bubblorna är små, fina och behagliga i munnen.

Om Producenten

Maison Simonnet Febvre grundades 1840 och är ett av de äldsta traditionella chablisiska husen. Det var Jean Febvre som 1840 köpte handelshuset Tisserand och dedikerade sitt liv åt att producera ”Chablis Mousseux”, det som senare skulle få beteckningen ”Crémant de Bourgogne.

Företaget växte i takt med att familjen utökas och får sedan namnet Simonnet Febvre då Jean Febvres dotter Mèlanie gifter sig med Amèdèe Simonnet. Deras två söner Georges och Camille tar sedan över verksamheten och ger den en enorm boost tack vare deras progressiva vision. Modernisering av anläggningar, skapande av källare och laddningsstation, installation av el och telefon. Denna utveckling följer med den växande försäljningen, både i Frankrike och utomlands, av Chablis Mousseux men också av vita Chablisviner från Maison Simonnet-Febvres domän. Simonnet-Febvre är det enda huset i Chablis som sedan dess ursprung fortsätter utvecklingen av mousserande viner från den traditionella metoden, nu kallad Crémant de Bourgogne. Druvorna kommer fortfarande idag från sluttningarna av Grand Auxerrois, som ligger några kilometer på vardera sidan om den berömda Chablisvingården.

Maison Simonnet-Febvres ägor omfattas både av Chablisbeteckningen samt Premier Cru ”Mont de Milieu” och Grand Cru ”Les Preuses”. Övertaget 2003 av Maison Louis Latour, förvaltas idag av Paul Espitalié, som har gett Simonnet-Febvre en ny dynamik samtidigt som den bibehåller stort oberoende.

Recensioner

“Traditionella metoden-mousse från ett av de äldsta traditionella chablisiska husen. Chardonnay och mineraldynamik med gulfruktig doft ihop med hö och örter. Syrligt, läskande fruktigt, tät och välbyggt. Jean Febvre som 1840 köpte handelshuset Tisserand och dedikerade sitt liv åt att producera ”Chablis Mousseux”, det som senare skulle få beteckningen ”Crémant de Bourgogne.”

Per Strömberg, Winetable, Juni 2022

Recensioner

“Förra årgången var 2015, detta vin har lägre dosage och högre andel chardonnay. På pappret kan det bara bli bättre i flaskan. Innehållet säger ja! Ja som i sval citron, rostade sesamfrön, grapefrukt, stenrök och varm brioche. Cuvée S måste stå för Cuvée Strålande! ”

Sofia Ander, Dinvinguide.se, Juni 2022

Recensioner

“Fynd! Ett ungt, friskt mousserande vin med fräsch frukt, bra balans, bra syra och inslag av grapefrukt, vinteräpplen, pomelo, persikor, blommor och mineraler. Mycket bra!”

Per Bill, Dina Viner, Maj 2022

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!