Rött vin

Tommasi Amarone Classico

22350
Kort fakta
 • Druvor: 50% corvina veronese, 30% rondinella, 15% corvinone, 5%oseleta
 • Ursprung: Italien, Valpolicella, Amarone della Valpolicella Classico DOCG
 • Producent: Tommasi Family Estates
 • Årgång: 2019
 • Alkoholhalt: 15,0%
 • Restsocker: 3,9 g/l
 • Syra: 5,4 g/l
 • Strävhet:
 • Fruktsyra:
 • Sötma:
 • Fyllighet:
 • Nöt
 • Ost
 • Vilt
 • Vegan
Mer fakta

Djup, mörkröd färg. Stor kryddig nyanserad doft med inslag av choklad, peppar, mörka torkade körsbär, russin, nötter, torkade fikon och inslag av fat. Mycket smakrikt och fylligt med liten sötma och inslag av fat. Smaken domineras av torkade körsbär, russin, nötter, fikon, vanilj och choklad. Långt smakrikt avslut.

Ett vin i alla amaroneentusiasters hjärtan

I Sverige sålde Hermansson & Co det första Amaronevinet från Tommasi i oktober 1995 och sedan dess har vinet funnit fler och fler svenska amaroneentusiasters hjärtan. Amaronevinet framställs av torkade druvor. Direkt efter skörden lägger man ett lager av druvor i öppna trälådor som ställs för att torka i ett rum där luftfuktigheten regelbundet kontrolleras. Det får inte bli för fuktigt då vattnet från druvorna dunstar, för då kan druvorna mögla. I fem månader får druvorna ligga och torka, därefter pressas de och den mycket koncentrerade musten får sedan jäsa långsamt till ett alkoholrikt (14-15 procent) och fylligt rött vin. Detta vin har sedan lagrats i 3 år på slavonska ekfat (35 hl).

Internationella utmärkelser:

Årgång 2015:
James Suckling 92 poäng
Buoni vini d’Italia 4 stjärnor

Om Producenten

Tommasi är berättelsen om en italiensk familj med stor kärlek till vin och gästfrihet. En berättelse om fyra generationer, där alla satt sina egna speciella avtryck i de bästa av Italiens jordmåner och med stor passion alltid eftersträvar bästa möjliga kvalitet.

Familjen Tommasi har varit vinodlare i över 100 år, ända sedan 1902, då Giacomo Battista Tommasi köpte sin första lilla vingård i Valpolicella Classico. I fyra generationer har familjen fortsatt  med vinodlandet i Giacomos spår, med innovativa beslut, utan att för den sakens skull göra avsteg från den grundläggande respekten för den speciella jordmånen, traditioner och seder. Att följa med i utvecklingen, ha stor respekt för miljön och en alltid hålla högsta kvalitet på slutprodukten har gjort att Tommasi blivit en ledande producent av italienska viner. Tommasi betyder bokstavligen ”styrkan i familjen”.

tommasistorabilden

Recensioner

“Klassisk instegsamarone som nuförtiden är mycket torrare och mer balanserad i stilen. Ändå härligt stram och uppfriskande där vi möts av plommon, mörka skogsbär, kakao, söta kryddor och syrliga körsbär. Inget kladd, inget tjafs, bara ren fin frukt. Bravo Tommasi!”

Anders Levander, dinvinguide.se, Mars 2022

Recensioner

“Fyra plus! Ett fullsmakande vin i halvt format. Vinet passar utmärkt till mustiga grytor och lagrad hårdost, samt även som ett glas framför brasan med en mörk chokladbit. Klassiker i liten skrud (finns som 375 ml). Utmärkt till gryta!”

Fredrik Schelin, Aftonbladet, Februari 2022

Recensioner

“Fynd! Enastående! Ett djupt, rikt och fylligt vin med tät, solmogen frukt, bra balans, bra syra och inslag av soltorkade körsbär, moreller, hallon, vingummin, kryddor och fat.”

Per Bill, Dina Viner

Recensioner

“Ett djupt, rikt och fylligt vin med solmogen frukt och bra balans. 90 poäng = enastående! = väl prisvärt!”

Per Bill, Dina Viner Januari 2016

Recensioner

“Maffigt, smakrikt med toner av torkade körsbär, fikon, kryddor och en liten bitterhet i avslutningen.”

Karell/Grube i Allt om Vin nr 2 2021 / Expressen Preimium 6 oktober 2021

Recensioner

“1 av de topp 5 bästa amarone på Systembolaget! ”

Elke Jung / Vinbanken, September 2022

Recensioner

“5 plus! Klassisk instegsamarone som nuförtiden är mycket torrare och mer balanserad i stilen. Ändå härligt stram och uppfriskande. Inget kladd, inget tjafs, bara ren fin frukt Bravo Tommasi!”

Fredrik Schelin/ Mat och Vin Oktober 2022

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!