Rött vin

Tommasi Amarone Classico

22350
Kort fakta
 • Druvor: 50% corvina veronese, 30% rondinella, 15% corvinone, 5%oseleta
 • Ursprung: Italien, Valpolicella, Amarone della Valpolicella Classico DOCG
 • Producent: Tommasi Family Estates
 • Årgång: 2019
 • Alkoholhalt: 15,0%
 • Restsocker: 3,9 g/l
 • Syra: 5,4 g/l
 • Strävhet:
 • Fruktsyra:
 • Sötma:
 • Fyllighet:
 • Nöt
 • Ost
 • Vilt
 • Vegan
Mer fakta

Djup, mörkröd färg. Stor kryddig nyanserad doft med inslag av choklad, peppar, mörka torkade körsbär, russin, nötter, torkade fikon och inslag av fat. Mycket smakrikt och fylligt med liten sötma och inslag av fat. Smaken domineras av torkade körsbär, russin, nötter, fikon, vanilj och choklad. Långt smakrikt avslut.

Ett fylligt och kryddigt vin gjort på torkade druvor

Tommasi grundades redan 1902, i hjärtat av Valpolicella i norra Italien, ett område känt för sin långa historia av vinodling och vinframställning. I Sverige lanserades flaggskeppet Tommasi Amarone Classico år 1995 och har, nästan 30 år senare, fortfarande sin självklara plats på Systembolagets hyllor och får årligen erkännanden för sin kvalitet och sitt gedigna hantverk. Vinet fick nyligen hela 93 poäng av världsberömda vinjournalisten James Suckling! Tommasi Amarone Classico har sitt ursprung i regionen Amarone Valpolicella DOCG och görs på de sedvanliga druvorna för området, corvina veronese, rondinella, corvinone, oseleta.

Tommasi Amarone Classico framställs av torkade druvor som ger vinets dess rika fruktighet och koncentrerade smak. Direkt efter skörden läggs druvorna  i öppna trälådor som ställs för att torka i ett rum där luftfuktigheten regelbundet kontrolleras. I fem månader får druvorna ligga och torka, därefter pressas de och den mycket koncentrerade musten får sedan jäsa långsamt till ett smakrikt och fylligt rött vin. Tommasi Amarone Classico har sedan lagrats i 3 år på stora slavonska ekfat á 2000 liter. Dessa stora ekfat medför att vinet inte får en alltför utpräglad fatkaraktär, utan behåller den koncentrerade smaken av ursprunget och de torkade druvorna.

Vinet kan lagras upp till 20 år.

 

Internationella utmärkelser:

Årgång 2019:
James Suckling 93 poäng
Falstaff 92 poäng
Club Oenologique 91 poäng
Merano Wine Festival GOLD

Om Producenten

Tommasi är berättelsen om en italiensk familj med stor kärlek till vin och gästfrihet. En berättelse om fyra generationer, där alla satt sina egna speciella avtryck i de bästa av Italiens jordmåner och med stor passion alltid eftersträvar bästa möjliga kvalitet.

Familjen Tommasi har varit vinodlare i över 100 år, ända sedan 1902, då Giacomo Battista Tommasi köpte sin första lilla vingård i Valpolicella Classico. I fyra generationer har familjen fortsatt  med vinodlandet i Giacomos spår, med innovativa beslut, utan att för den sakens skull göra avsteg från den grundläggande respekten för den speciella jordmånen, traditioner och seder. Att följa med i utvecklingen, ha stor respekt för miljön och en alltid hålla högsta kvalitet på slutprodukten har gjort att Tommasi blivit en ledande producent av italienska viner. Tommasi betyder bokstavligen ”styrkan i familjen”.

Recension

“93 poäng”

“93 poäng i James Suckling!”

James Suckling, November 2023

Recension

“Maffigt”

“Fylligt, smakrikt och maffigt. Toner av torkade körsbär, fikon, kryddor och örter i avslutningen. Passar till exempelvis viltköttbullar med svampsås.”

Gunilla Hultgren Karell, Expressen, 3:e november 2023

Recension

“Fyra plus!”

“Ett fullsmakande vin i halvt format. Vinet passar utmärkt till mustiga grytor och lagrad hårdost, samt även som ett glas framför brasan med en mörk chokladbit. Klassiker i liten skrud (finns som 375 ml). Utmärkt till gryta!”

Fredrik Schelin, Aftonbladet, Februari 2022

Recension

“Bravo Tommasi!”

“Klassisk instegsamarone som nuförtiden är mycket torrare och mer balanserad i stilen. Ändå härligt stram och uppfriskande där vi möts av plommon, mörka skogsbär, kakao, söta kryddor och syrliga körsbär. Inget kladd, inget tjafs, bara ren fin frukt. Bravo Tommasi!”

Anders Levander, dinvinguide.se, Mars 2022

Recension

“Fynd!”

“Enastående! Ett djupt, rikt och fylligt vin med tät, solmogen frukt, bra balans, bra syra och inslag av soltorkade körsbär, moreller, hallon, vingummin, kryddor och fat.”

Per Bill, Dina Viner

Recension

“90 poäng”

“Ett djupt, rikt och fylligt vin med solmogen frukt och bra balans. 90 poäng = enastående! = väl prisvärt!”

Per Bill, Dina Viner Januari 2016

Recension

“Smakrikt”

“Maffigt, smakrikt med toner av torkade körsbär, fikon, kryddor och en liten bitterhet i avslutningen.”

Karell/Grube i Allt om Vin nr 2 2021 / Expressen Premium 6 oktober 2021

Recension

“Topp 5!”

“1 av de topp 5 bästa amarone på Systembolaget! ”

Elke Jung / Vinbanken, September 2022

Recension

“5 plus!”

“Klassisk instegsamarone som nuförtiden är mycket torrare och mer balanserad i stilen. Ändå härligt stram och uppfriskande. Inget kladd, inget tjafs, bara ren fin frukt Bravo Tommasi!”

Fredrik Schelin/ Mat och Vin Oktober 2022

Relaterade drycker
Tommasi Palanca Ripasso

I TOMMASIS RIPASSO FINNS DET BÄSTA FRÅN AMARONEN

Nr: 2133, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Tommasi Ca Florian Amarone Riserva

Nr: 70114, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Tommasi Graticcio Appassionato

Tommasi Graticcio Appassionato är ett intensivt, fruktigt, aningen kryddigt och smakrikt vin med lång härlig eftersmak.

Nr: 5354, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
prenumerera

Få vintips direkt i din inkorg!
Anmäl dig för vårt nyhetsbrev
och prenumerera på Grapevine

Prenumerera
+ Få vintips direkt i din inkorg!