Rött vin

Tommasi Palanca Ripasso

2133

I TOMMASIS RIPASSO FINNS DET BÄSTA FRÅN AMARONEN

Kort fakta
 • Druvor: 70% corvina veronese, 25% rondinella, 5% corvinone
 • Ursprung: Italien, Venetien, Ripasso Valpolicella Superiore DOC
 • Producent: Tommasi Family Estates
 • Årgång: 2019
 • Alkoholhalt: 13,5%
 • Restsocker: 5,98 g/L
 • Syra: 5,25 g/L
 • Strävhet:
 • Fruktsyra:
 • Fyllighet:
 • Lamm
 • Nöt
 • Vilt
 • Vegan
Mer fakta

Mörk rubinröd färg. Intensivt fruktig och kryddig doft med viss utveckling, inslag av fat, torkade mörka körsbär, plommon, örter, choklad och vanilj. Smaken är intensiv, fyllig, kryddig och fruktig med fatkaraktär med inslag av plommon, torkade körsbär, russin, salvia och choklad. Långt balanserat avslut.

Torkade druvor ger aromer
I distriktet Valpolicella i Venetien har man en tradiation av att tillverka vin på torkade druvor. Metoden kallas ”appassimento”, som betyder ”skrumpning”. Appassimento innebär att man låter druvorna torka efter att de skördats. Det går helt enkelt till så att druvklasarna läggs i grunda trälådor som staplas på varandra på öppna ställningar i speciella torkrum med hög ventilation.

Druvorna till ett Amarone-vin måste torkas minst 100 dagar. Tommasi torkar druvorna till sin Amarone Classico i 150 dagar. Vid torkningen tappar druvorna hälften av sin ursprungsvikt och drar ihop sig till russin med hög smakkoncentration och sockerhalt. Därefter pressas druvorna och den mycket koncentrerade musten får sedan jäsa långsamt samt lagras på fat i tre år. Resultatet blir ett alkoholstarkt och mycket fylligt, kraftigt och smakrikt vin med koncentrerad smak och relativt hög sockerhalt: Amarone. Men nog om den. För den är här Ripasson tar vid.

 

Om Producenten

Tommasi är berättelsen om en italiensk familj med stor kärlek till vin och gästfrihet. En berättelse om fyra generationer, där alla satt sina egna speciella avtryck i de bästa av Italiens jordmåner och med stor passion alltid eftersträvar bästa möjliga kvalitet.

Familjen Tommasi har varit vinodlare i över 100 år, ända sedan 1902, då Giacomo Battista Tommasi köpte sin första lilla vingård i Valpolicella Classico. I fyra generationer har familjen fortsatt  med vinodlandet i Giacomos spår, med innovativa beslut, utan att för den sakens skull göra avsteg från den grundläggande respekten för den speciella jordmånen, traditioner och seder. Att följa med i utvecklingen, ha stor respekt för miljön och en alltid hålla högsta kvalitet på slutprodukten har gjort att Tommasi blivit en ledande producent av italienska viner. Tommasi betyder bokstavligen ”styrkan i familjen”.

Tommasi Family Estates representerar familjens stora projekt, där målet alltid har varit att producera utmärkta viner i några av de mest ansedda italienska vinområdena. Sedan 1997 är det den fjärde generationen som nu vidareutvecklar företaget genom att välja ut högkvalitativa odlingsområden utanför Valpolicella Classicos gränser.

tommasistorabilden

Recension

“Värt sina extra kronor”

“Ett vin med friska syror, syrliga körsbär, torkade plommon, pomerans och kryddiga toner av ceder och salvia i glaset. Varför inte servera vinet till höstens mustiga grytor eller till det vilda med svamp. Ett steg upp på kvalitetsstegen. Vinet är värt sina extra kronor för dig som gillar kvalitet.”

Anders Levander, dinvinguide.se, Mars 2022

Recension

“Till salsiccia-pasta”

“Här finns drag av mogna, mörka bär, lakrits, vanilj och en mjuk finish. Gärna till en smakrik salsiccia-pasta.”

Gunilla Hultgren Karell, Expressen, Januari 2022

Recension

“Fint till ostbricka”

“Smidig framtoning med toner av mörka bär, lakrits och balanserad kryddning. Fint till en ostbricka med rostade nötter.”

Gunilla Hultgren Karell, Tidningen Ångermanland, December 2020

Recension

“Ambitiöst”

“Ett nog så ambitiöst vin med en eldig, svagt russintonad och stiltypisk ripassodoft. Smaken är full drickfärdig i körsbärstonad, samtidigt knäckig, publikfriande stil om passar utmärkt till båda italiensk och svensk husmanskost av finare slag. ”

Svd.se, Oktober 2016

prenumerera

Få vintips direkt i din inkorg!
Anmäl dig för vårt nyhetsbrev
och prenumerera på Grapevine

Prenumerera
+ Få vintips direkt i din inkorg!