3 sorters sill
Förrätt

3 sorters sill

Gör så här

Till jul, till påsk och till midsommarens firanden är den självskriven – sillen. En svensk traditionsrätt som finns i oräkneligt antal utföranden och som går att laborera fram i nya smaker på egen hand. Endast fantasin sätter gränser!

Vi har tagit fram recept på 3 sorters sill som lämpar sig för alla årstider, högtider eller som vilken god lunch eller förrätt som helst! Naturligtvis har vi även låtit våra duktiga sommelierer tipsa om lämplig dryck till sill. För tänker du att endast öl och nubbe är vad som fungerar ihop till sill är det dags att tänka om. Låt ett fruktigt vitt vin i glaset bli ett gott sällskap som dryck till sill!

Varsågod, recept på 3 sorters sill. Vilken blir din favorit?

Sill med smörgåskrasse och forellrom
1.Skär sillen i mindre bitar.

2. Rör ihop crème fraiche och majonnäs i en bunke, vänd försiktigt ner sill, rom och krasse. Smaka av med peppar och lägg upp i en burk.

Anjovis-, orökt kaviar- och gräslökssill
1. Skär sillen i mindre bitar.

2. Rör ihop crème fraiche, ansjovisspad och kaviar i en bunke, vänd försiktigt ner sill, anjovis och gräslök. Smaka av med peppar och lägg upp i en burk. 

Sill med fänkål och ingefära
1. Koka upp ättika, socker och vatten tills sockret löst sig. Ta av från värmen och låt svalna helt.

2. Skär sillen i mindre bitar, varva sill, ingefära och fänkål i en burk och slå över lagen.

3. Ställ i kylen i minst 30 minuter innan servering. 

...Och vad ska vi välja för dryck till sill?
Öl och nubbe är något de flesta vanligtvis kanske förknippar med rätter som innehåller just sill. Men faktum är att ett fruktigt vitt vin, med en viss friskhet och liten syra går som hand i handske med just denna typ av rätter.
Självklart bidrar själva smaksättningen på inläggningen till att påverka hur vinet går ihop med sillen.

Till sillen med smörgåskrasse och forellrom passar det bra att dricka samma typ av viner som til andra kalssiska fisk- och skaldjursrätter. Här väljer vi en frisk spansk Albariño med härlig syra, Pazo de San Mauro. Till Anjovis-, orökt kaviar- och gräslökssillen serverar vi gärna Tommasi Le Rosse Pinot Grigio, också ett fruktigt vitt men med något mer rondör och kropp. Till sill med fänkål och ingefära gör sig Black Tower Fruity White bra. Ett halvtorrt vin med viss fruktsötma som gör sig bra med lite kryddigare smaker.

ingredienser

Sill med smörgåskrasse och forellrom
420 g (1 pkt) inläggningssill, ”5 minuterssill”
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
50 g forellrom
½ dl smörgåskrasse
nymalen svartpeppar

Anjovis-, orökt kaviar- och gräslökssill
4 hela matjesfiléer (2 paket)
3 dl créme fraiche
3 msk orökt kaviar
6 ansjovisfiléer, fint skurna
½ msk ansjovisspad
½ dl gräslök, fint skuren
nymalen svartpeppar

Sill med fänkål och ingefära
420 g (1 pkt) inläggningssill, ”5-minuterssill
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
3 cm ingefära, skalad och strimlad
2 fänkål med dillen kvar, strimlad

Dryckestips till receptet
Pazo de San Mauro 2017

Nr: 72096, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Tommasi Le Rosse Pinot Grigio

Torr och frisk smak av citrus och äpple

Nr: 87212, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Black Tower Fruity White

Halvtorrt kult-vin som passar perfekt till asiatiska rätter

Nr: 6045, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!