
Huvudrätt
Älggryta med bacon
Gör så här
1. Skär köttet i bitar. Strimla baconet, skala och dela löken i klyftor.
2. Bryn kött, bacon och lök i smör i omgångar. Salta och peppra. Tillsätt portern och låt koka upp.
3. Dra sedan ner värmen och låt sjuda i 45 minuter. Skär palsternacka och morötter i bitar.
4. Stek grönsakerna tillsammans med svampen i några minuter.
5. Lägg ner i grytan tillsammans med lagerblad, fond, soja, enbär och gelé.
6. Sjud i ytterligare 15 minuter. Red av grytan och smaka av med salt och peppar.
7. Garnera med lite timjan och servera med ris och ärtor.
ingredienser
4 personer
800g älgkött
1 pkt bacon
2 gula lökar
smör
1 flaska porter
2 palsternackor
2 morötter
300 g förvällda trattkantareller
1 lagerblad
1 tsk timjan
1 1/2 msk viltfond
1 msk soja
6 enbär
1/2 dl svartvinbärsgele
maizena
salt och peppar
persilja