Buffé

Ångkokt ris med saffran – Brinj Ba Bnkr

Gör så här

Skölj rent riset och blötlägg i minst 30 minuter. Koka upp rikligt med vatten och salt. Häll av vattnet och häll riset i kastrullen med det kokande vattnet. Koka riset i ca 5 minuter. Riset ska vara mjukt men fortfarande ha en hård kärna i mitten ”al dente”. Häll av riset i ett durkslag.

Torka rent kastrullen och ställ tillbaka den på hällen. Häll 3 msk olja i kastrullen, separera libabrödet på mitten och lägg ner en halva i kastrullen. Häll riset över brödet.

Forma riset så att det bildar en topp i mitten av kastrullen. Gör några lufthål i riset och ringla över ca 2 msk olja. Lägg på ett lock ”paketerat” i en kökshandduk.

Låt stå på högsta värme i 1 minut, sänk sedan värmen till medel och låt riset ångas i ca 25–30 minuter.

Förbered tillbehören till riset. Blanda saffran med 4 msk kokan- de vatten. Täck och låt stå.

Lägg den rostade vermicellin och 2 msk vatten i en liten kastrull.
Låt fräsa tills vermicellin mjuknat något. Häll i 1 msk olja och blanda ner russin och mandlar, stek under omrörning tills de har fått färg. Ställ åt sidan.

När riset är färdigt, lyft på locket, fluffa till riset och lägg ca 1,5 dl ris åt sidan på en liten tallrik. Blan- da ihop med saffransvattnet. Lägg upp resten av riset på ett fat.

Garnera med saffransriset och toppa med russinblandningen. Klipp libabrödet som friterats knaprigt botten av riset och toppa riset med det.

ingredienser

4-6

4 dl basmatiris
1⁄2 gram saffran
2 dl rostad vermicelli
1 dl russin
1 libabröd
Rapsolja
Salt
Vatten

Dryckestips till receptet
Loios

Nr: 2521, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!