Huvudrätt

Angostura five spice rum ribs

Gör så här

1. Mortla samman stjärnanis, kanel, fänkål, nejlikor och svartpeppar tillsammans med salt och socker till ett fint five spice-pulver. Gnid in längan ribs med kryddblandningen (spara nån tsk till sötpotatisen) och grädda i ugnen på 150 grader till dess att innertemperaturen är 70 grader, går även bra att skära ett snitt för att kontrollera färgen om stektermometer saknas.

2. Medan ribsen är i ugnen kokas glazen. Lägg den rivna ingefäran i en kastrull tillsammans med socker, rom och bitters. Hacka löken och vitlöken och tillsätt. Filéa limen, dvs skär bort skalet runt hela frukten hela vägen ned till fruktköttet. Lägg frukten åt sidan och tillsätt skalen till kastrullen. Koka blandningen ca tio min, sila därefter av. Ta ut och pensla ribsen med glazen och grilla därefter på maxtemperatur i ugnen för en karamelliserad yta.

3. Skala sötpotatisen med kniv genom att skära bort stora men tunna flagor av skalet. Lägg dessa åt sidan och tärna därefter sötpotatisen grovt. Koka sötpotatisen i lättsaltad mjölk tills den blivit mjuk och häll därefter av, spara mjölken. Mixa sötpotatisen med stavmixer eller i blender, tillsätt kokmjölken för önskad konsistens och smaka av med five spice och ev mer salt.

4. Bada sötpotatisskalen i mjölet och fritera därefter krispiga i rapsolja, låt därefter rinna av på hushållspapper och salta. Skär tunna limehjul av den filéade limen och dekorera med.

ingredienser

1 långa spareribs, ca 1.4 kg

Five spice pulver
5st stjärnanis
1 kanelstång
1 msk fänkålsfrön
10 nejlikor
5-10 korn svartpeppar
1 tsk socker
1 msk salt

Glaze
¾ dl riven ingefära
1 tsk vetemjöl, alt maizena
1 dl socker
1½ dl Angostura 1919
½ dl vatten
1 ekologisk lime
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk Angostura bitters

Sötpotatis
2 stora sötpotatisar
9 dl liter standardmjölk
1 dl vispgrädde
½ liter rapsolja
1 dl vetemjöl, alt maizena
salt

Dryckestips till receptet
Angostura 1919

Lagrad premium rom

Nr: 504, Sprit ,

Läs mer
Angostura Aromatic Bitter

Barens salt & peppar!

Nr: 741, Bitters ,

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!