Huvudrätt

BBQ-ribs med smokey sauce

Gör så här

1. Stöt korianderfrön, spiskummin, fänkålsfrön och nejlikor i mortel. Blanda med paprikapulver, salt och peppar. Tvätta apelsinen och riv skalet. Blanda med vitlök, timjan, lagerblad och rosmarin. Häll i en bunke tillsammans med den torra kryddblandningen.

2. Tillsätt pressad apelsinsaft, ketchup, soja, chipotlepaste, liquid smoke, balsamvinäger och olivolja. Blanda väl.

3. Gnid in marinaden ordentligt i köttet. Lägg köttet i en ugnsfast form där det precis får plats. Stek i ugnen i 175 grader i 1 1/2 timme eller tills köttet känns mört när du sticker in en kniv. Spara steksaften som samlats i formen.

4. Lägg revbensspjällen på grillen och låt dem få färg innan du vänder dem. Pensla under tiden med steksaften. Vänd och fortsätt pensla tills du fått en fin karamelliserad yta. Låt köttet vila medan du kokar ihop resten av steksaften till en sås i en kastrull.

5. Servera revbenen med en krispig sallad och den goda barbecuesåsen.

ingredienser

5 personer

2 kg tunna revben

Marinad
1 msk hela korianderfrön
2 tsk hel spiskummin
1 msk fänkålsfrön
5 kryddnejlikor
1 msk paprikapulver, gärna rökt (t ex Santa Maria)
salt
nymalen svartpeppar
1 apelsin
5 vitlöksklyftor, rivna
1/2 kruka timjan, repad
8 lagerblad
3 rosmarinkvistar, grovhackade
1 1/2 dl ketchup
2 msk soja
2 tsk chipotlepaste (finns i tacohyllan)
2 tsk liquid smoke (finns i välsorterade matbutiker)
2 msk balsamvinäger
1 dl olivolja

Dryckestips till receptet
Lyngrove Pinotage

Sydafrikas röda guld

Nr: 28008, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer
Lyngrove Platinum Pinotage

Flerfaldigt prisad Pinotage i världsklass!

Nr: 71579, Rött vin , Fylligt & Smakrikt

Läs mer
Vila Santa Reserva

Nyanserat och kryddigt vin

Nr: 12507, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!