Huvudrätt
Blomkålssoppa med extra allt
Gör så här
Dela upp blomkålen i små buketter. Blanda kryddorna i en bunke. Lägg i hälften av blomkålen i hälften av kryddblandningen, blanda runt med olivolja och lite salt (ställ resten av kryddblandningen åt sidan). Lägg ut på plåt och rosta på 200 graders varmluft i ugnen i ca 15 minuter.
Finhacka lök, selleri och morot. Fräs i gryta med olivolja och resten av kryddblandningen tills löken har mjuknat.
Rör ner blomkålen som inte är i ugnen, häll på buljongen och koka på medelhög värme i 15 minuter.
Mixa den färdigkokta soppan med stavmixer, addera mer vatten om den är för tjock. Runda av med grädde. Låt soppan gå upp i värme innan servering. Smaka av med citron, salt och peppar.
Slutligen, lägg i den rostade blomkålen och den hackade persiljan.
En kryddig blomkålssoppa med influenser av Mellanöstern passar bra som en spännande förrätt. Servera gärna i mindre skålar eller i låga glas. Toppa med färska örter och rostade pumpakärnor, och servera med bröd och goda röror som rödbetshummus och ärtpesto.
ingredienser
4-6 portioner
ca 700 g blomkål
olivolja
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1⁄2 tsk malen kanel
1 1⁄2 tsk paprikapulver
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 stjälk blekselleri
2 mellanstora morötter
1 l ekologisk grönsaksbuljong
1,5 dl cashewgrädde (eller vanlig grädde)
saften från en halv citron
1 dl hackad bladpersilja
Dryckestips till receptet
Louis Latour Grand Ardèche Chardonnay
Ett högkvalitativt vin från Côtes-du-Rhône
Nr: 76750, Vitt vin , Friskt & Fruktigt