Huvudrätt

Blomkålssoppa med extra allt

Gör så här

Dela upp blomkålen i små buketter. Blanda kryddorna i en bunke. Lägg i hälften av blomkålen i hälften av kryddblandningen, blanda runt med olivolja och lite salt (ställ resten av kryddblandningen åt sidan). Lägg ut på plåt och rosta på 200 graders varmluft i ugnen i ca 15 minuter.

Finhacka lök, selleri och morot. Fräs i gryta med olivolja och resten av kryddblandningen tills löken har mjuknat.

Rör ner blomkålen som inte är i ugnen, häll på buljongen och koka på medelhög värme i 15 minuter.

Mixa den färdigkokta soppan med stavmixer, addera mer vatten om den är för tjock. Runda av med grädde. Låt soppan gå upp i värme innan servering. Smaka av med citron, salt och peppar.

Slutligen, lägg i den rostade blomkålen och den hackade persiljan.

En kryddig blomkålssoppa med influenser av Mellanöstern passar bra som en spännande förrätt. Servera gärna i mindre skålar eller i låga glas. Toppa med färska örter och rostade pumpakärnor, och servera med bröd och goda röror som rödbetshummus och ärtpesto.

ingredienser

4-6 portioner

ca 700 g blomkål
olivolja
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1⁄2 tsk malen kanel
1 1⁄2 tsk paprikapulver
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 stjälk blekselleri
2 mellanstora morötter
1 l ekologisk grönsaksbuljong
1,5 dl cashewgrädde (eller vanlig grädde)
saften från en halv citron
1 dl hackad bladpersilja

Dryckestips till receptet
Louis Latour Grand Ardèche Chardonnay

Ett högkvalitativt vin från Côtes-du-Rhône

Nr: 76750, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
prenumerera

Få vintips direkt i din inkorg!
Anmäl dig för vårt nyhetsbrev
och prenumerera på Grapevine

Prenumerera
+ Få vintips direkt i din inkorg!