Huvudrätt

Bo Ssam – koreanska fläskwraps

Gör så här

SAMGYUPSAL

Det vill säga grillat sidfläsk. Vanligt i Korea men inte lika vanligt i Sverige och väldigt gott, så
det vore kul om folk grillade det mer tycker jag. Enligt koreansk grillstatistik äter 70 procent av Koreas befolkning samgyupsal minst en gång i veckan – det kommer du också att göra. Den grillade köttbiten läggs i ett salladsblad ihop med såser och toppings, en bo ssam. Sen är det bara langa in i munnen, utan att bita av. Allt ska in!

GÖR SÅ HÄR

Skiva i 1–1,5 cm skivor, spara gärna svålen men se till att den grillas knaprig.

GIREUMJANG

Istället för att salta köttet doppas det nygrillade köttet i sesamolja och flingsalt, blandat i en liten skål.

TILLBEHÖR

MU SSAM – PICKLAD RÄTTIKA

Koka upp vatten, socker och vinäger i en kastrull. Lägg i en skalad bit rödbeta i skivor för färg och låt svalna. När vätskan är kall, slänger du rödbetan, pressar i lime och lägger i lövtunt skivad rättika. Ställ i kylskåpet i minst 1 timme.

SSAMJANG – KOREANSK BBQ- SÅS. ”MASSA UMAMI OCH CHILIHETTA.”

Blanda ihop till en underbar sås.

MOYASHI NO NAMURU – HETA BÖNGRODDAR

Hetta upp 1 msk sesamolja i en wok och stek böngroddar- na snabbt. De ska få färg och smaka lite karamelliserat men ortfarande ha bra crunch. Stäng av värmen, krydda med soja, togarashi och avsluta med det sista av sesamoljan. Strö över sesamfrön.

PA MUCHIM – SALLADSLÖKS- SALLAD

Rensa skölj och skär salladslöken i cirka 10 cm långa bitar. Dela dessa på längden, veckla upp och släng den lilla mittendelen. Skär sen i så tunna strimlor på längden du bara kan. Lägg i isvatten 10 minuter medan du rör ihop dressingen. Slunga salladslöken torr eller låt rinna av i durkslag. Dressa och toppa med sesamfrön.

KÖP FÄRDIGT

KIM

Koreansk nori. Dessa köper du i asiatiska livsmedelsaffärer.

KIMCHI OCH KKAKDUGI, RÄTTIKSKIMCHI

Köper du i kyldisken på asiatiska affärer.
Undvik svensk kimchi som mest smakar surkål.

ÖVRIGA TILLBEHÖR

Rå vitlök i skivor, skivad gul lök, chili, rå skivad svamp ... allt passar fint att grilla ihop med köttet.

ingredienser

MU SSAM – PICKLAD RÄTTIKA
1⁄2 färsk rättika
1,5 dl vatten
1⁄2 dl strösocker
2 msk äppelcidervinäger
1⁄2 rödbeta, skivad
1⁄2 lime, pressad juice

KOREANSK BBQ-SÅS
2 vitlöksklyftor, finrivna
1 salladslök, finhackad
1⁄2 silverlök, finhackad
1⁄2 dl hackade valnötter
2 tsk rostade sesamfrön
1 msk sesamolja
1⁄2 dl doenjang, koreansk fermenterad bönpasta
1 msk gochujang, koreansk chilipasta
2 tsk honung
1 msk vatten

MOYASHI NO NAMURU – HETA BÖNGRODDAR
300 g färska böngroddar
2 msk sesamolja
1 msk japansk soja
1 tsk schichimi togarashi, japansk kryddblandning, eller chiliflakes
1⁄2 msk mortlade rostade sesamfrön

PA MUCHIM – SALLADSLÖKS- SALLAD
1 knippe salladslök
2 tsk gochugaru kryddblandning
2 tsk sesamolja
2 tsk japansk soja
2 tsk risvinäger
1 tsk strösocker
1 tsk rostade sesamfrön

 

prenumerera

Få vintips direkt i din inkorg!
Anmäl dig för vårt nyhetsbrev
och prenumerera på Grapevine

Prenumerera
+ Få vintips direkt i din inkorg!