Huvudrätt
Bo Ssam – koreanska fläskwraps
Gör så här
SAMGYUPSAL
Det vill säga grillat sidfläsk. Vanligt i Korea men inte lika vanligt i Sverige och väldigt gott, så
det vore kul om folk grillade det mer tycker jag. Enligt koreansk grillstatistik äter 70 procent av Koreas befolkning samgyupsal minst en gång i veckan – det kommer du också att göra. Den grillade köttbiten läggs i ett salladsblad ihop med såser och toppings, en bo ssam. Sen är det bara langa in i munnen, utan att bita av. Allt ska in!
GÖR SÅ HÄR
Skiva i 1–1,5 cm skivor, spara gärna svålen men se till att den grillas knaprig.
GIREUMJANG
Istället för att salta köttet doppas det nygrillade köttet i sesamolja och flingsalt, blandat i en liten skål.
TILLBEHÖR
MU SSAM – PICKLAD RÄTTIKA
Koka upp vatten, socker och vinäger i en kastrull. Lägg i en skalad bit rödbeta i skivor för färg och låt svalna. När vätskan är kall, slänger du rödbetan, pressar i lime och lägger i lövtunt skivad rättika. Ställ i kylskåpet i minst 1 timme.
SSAMJANG – KOREANSK BBQ- SÅS. ”MASSA UMAMI OCH CHILIHETTA.”
Blanda ihop till en underbar sås.
MOYASHI NO NAMURU – HETA BÖNGRODDAR
Hetta upp 1 msk sesamolja i en wok och stek böngroddar- na snabbt. De ska få färg och smaka lite karamelliserat men ortfarande ha bra crunch. Stäng av värmen, krydda med soja, togarashi och avsluta med det sista av sesamoljan. Strö över sesamfrön.
PA MUCHIM – SALLADSLÖKS- SALLAD
Rensa skölj och skär salladslöken i cirka 10 cm långa bitar. Dela dessa på längden, veckla upp och släng den lilla mittendelen. Skär sen i så tunna strimlor på längden du bara kan. Lägg i isvatten 10 minuter medan du rör ihop dressingen. Slunga salladslöken torr eller låt rinna av i durkslag. Dressa och toppa med sesamfrön.
KÖP FÄRDIGT
KIM
Koreansk nori. Dessa köper du i asiatiska livsmedelsaffärer.
KIMCHI OCH KKAKDUGI, RÄTTIKSKIMCHI
Köper du i kyldisken på asiatiska affärer.
Undvik svensk kimchi som mest smakar surkål.
ÖVRIGA TILLBEHÖR
Rå vitlök i skivor, skivad gul lök, chili, rå skivad svamp ... allt passar fint att grilla ihop med köttet.
ingredienser
MU SSAM – PICKLAD RÄTTIKA
1⁄2 färsk rättika
1,5 dl vatten
1⁄2 dl strösocker
2 msk äppelcidervinäger
1⁄2 rödbeta, skivad
1⁄2 lime, pressad juice
KOREANSK BBQ-SÅS
2 vitlöksklyftor, finrivna
1 salladslök, finhackad
1⁄2 silverlök, finhackad
1⁄2 dl hackade valnötter
2 tsk rostade sesamfrön
1 msk sesamolja
1⁄2 dl doenjang, koreansk fermenterad bönpasta
1 msk gochujang, koreansk chilipasta
2 tsk honung
1 msk vatten
MOYASHI NO NAMURU – HETA BÖNGRODDAR
300 g färska böngroddar
2 msk sesamolja
1 msk japansk soja
1 tsk schichimi togarashi, japansk kryddblandning, eller chiliflakes
1⁄2 msk mortlade rostade sesamfrön
PA MUCHIM – SALLADSLÖKS- SALLAD
1 knippe salladslök
2 tsk gochugaru kryddblandning
2 tsk sesamolja
2 tsk japansk soja
2 tsk risvinäger
1 tsk strösocker
1 tsk rostade sesamfrön