
Huvudrätt
Bondbönor med bacon och koriander
Gör så här
Tina bondbönorna innan du ska tillaga dem. Värm olivoljan i en stekpanna på medelvärme. Lägg i baconbitarna och stek tills de är knapriga. Ta sedan upp dem och lägg dem åt sidan på ett fat.
Lägg löken i fettet du stekt baconbitarna i, stek tills löken blivit mjuk och lägg sedan i vitlöken. Stek försiktigt i drygt 1 minut (bränn inte vitlöken), lägg sedan i bönorna och häll på vattnet. Lägg i lagerblad, salta och häll i det vita vinet. Sjud under lock tills bönorna är mjuka, cirka 8–10 minuter.
Lägg ner de förstekta baconbitarna och krydda med svartpeppar. Rör försiktigt ner koriandern. Ta av från värmen och servera gärna med ett gott bröd.
I Portugal använder man ofta koriander i matlagningen. Kryddan kan vara en utmaning när det kommer till vin, men Ramos Elegant White, som har en fruktig smak med inslag av päron, gröna äpplen, örter och citrus, matchar koriandersmaken väl.
ingredienser
4
500 gram frysta bondbönor 1 msk olivolja
30 gram tärnat bacon (eller två skivor bacon)
1 hackad schalottenlök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 1⁄2 dl vatten
1 litet lagerblad
1 msk vitt torrt vin, exempelvis Ramos Elegant White
1⁄2 kruka hackad färsk koriander
flingsalt
nymald svartpeppar