Huvudrätt
Cataplana
Gör så här
Skär skinkan i mindre bitar. Ta bort korvskinnet på chorizon och skär korvköttet i mindre bitar. Värm olivoljan i en stor stekgryta eller wok på medelvärme. Lägg i löken och stek i ett par minuter tills den är mjuk. Sänk värmen något, tillsätt paprika, vitlök och chiliflakes, och stek drygt 2 minuter (vitlöken får inte brännas, då blir den besk).
Tillsätt lagerblad, skinka och korv i grytan. Rör om. Tillsätt sedan vinet och rör om. Häll därefter ner de krossade tomaterna. Låt grytan sjuda i 15 minuter.
Lägg ner hjärtmusslorna och räkorna i grytan. Lägg på ett tättslutande lock och koka tills musslorna har öppnat sig, det tar ungefär 3–5 minuter. Skaka pannan några gånger så att alla musslor och räkor blir kokta. Skölj citronen och riv över lite citronzest över grytan. Smaka av och salta och peppra efter smak. Strö över persiljan. Servera cataplana i djupa tallrikar med citronklyftor.
Servera med ett gott bondbröd, och extra chiliflakes för mer hetta.
Cataplana är Portugals motsvarighet till paella och lagas på många olika vis runt om i Portugal. Klassikern kommer från Algarve, där skaldjursrätten görs med skaldjur, lufttorkad skinka och kryddstark korv.
ingredienser
4
2 msk olivolja
3 tunt skivade gula lökar
4 finhackade vitlöksklyftor
1–2 tsk chiliflakes
1 krm paprikapulver
1 lagerblad
125 gram lufttorkad skinka (prosciutto eller jamón serrano)
125 gram chorizo
2 1⁄2 dl torrt vitt vin, exempelvis Ramos Elegant White
1 1⁄2 burk krossade tomater
600 gram små hjärtmusslor (vongole)
600 gram tinade vannameiräkor 1 grön paprika, i bitar
1 dl finhackad slätbladig persilja nymalen svartpeppar
salt
1 ekologisk citron