Efterrätt

Charlotte med vit chokladmousse, citron och ingefära

Gör så här

  1. Förbered en springform på 23 cm i diameter.
  2. Blanda vatten och ingefärsextrakt, doppa sedan savoiardikexen lite lätt i lagen, ett i taget. Ställ kexen tätt längs formen, pressa försiktigt ihop dem så kakan blir ”tät”. Täck även botten med doppade kex.
  3. Vispa äggvitorna hårt och tillsätt citronsaften droppvis.
  4. Rör ut gelatinpulver med det kalla vatten. Låt stå 5 till 10 min.
  5. Häll 1 dl grädde i en kastrull, bryt ner chokladen och smält den på låg värme. Tillsätt gelatinmassan, som kan ha stelnat lite, och rör sakta men noga tills allt smält och chokladblandningen är helt slät.
  6. Vispa 5 dl grädde fluffigt men inte för hårt. Vänd ner äggvitorna i grädden, och fortsätt sedan att försiktigt vända ner choklad- och gelatinblandningen. Se till att allt blandas ordentligt, men rör inte för hårt.
  7. Häll i moussen så den täcker formen till hälften. Varva med ett nytt lager savoiardikex och fyll på med mousse ända upp.
  8. Täck försiktigt kakan med plastfolie och låt stå i kylskåp i minst 6 timmar.
  9. När det är dags att servera, dekorera kakan med grovt hackad vit choklad och strö över med kanderad ingefära och ätbara blommor. Servera med ett glas kallt Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut.
ingredienser

Mousse
6 dl vispgrädde
5 äggvitor
250 gram vit choklad rivet skal från 1 citron (gärna ekologisk)
1 msk citronsaft
6 tsk gelatinpulver 6 msk kallt vatten

Kaka
400 gram savoiardikex
3 tsk ingefärsextrakt (alternativt citronsaft)
2,5 dl vatten

Dekoration
170 g hackad vit choklad, kanderad ingefära, vackra ätbara blommor

Dryckestips till receptet
Gancia Prosecco Brut

Aromatiskt, fruktigt och fräscht mousserande vin från Italien!

Nr: 7879, Mousserande vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer
Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut NV

En förstklassig champagne med fin mousse och lång behaglig eftersmak

Nr: 7891, Champagne , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Beaumont des Crayéres Grand Rosé

91 poäng i Wine Spectator

Nr: 5095701, Champagne , Mousserande vin

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!