
Förrätt
Citronrisotto med halstrade pilgrimsmusslor
Gör så här
- Börja med gremolatan. Blanda vitlök och persilja, med citronskalet, oljan och salt. Låt stå på köksbänken medan du lagar resten.
- Fräs lök och vitlök i oljan i en stor kastrull så att den blir blank.
- Häll i riset och höj värmen. Fräs under omrörning tills det blir glansigt.
- Häll i vinet och låt det sjuda under omrörning tills det har kokat in i riset.
- Sänk värmen. Tillsätt lite buljong i taget under omrörning. Börja med ett par dl och tillsätt sedan 1 dl i taget när vätskan har kokat in. Det tar 20–25 min. Rör hela tiden.
- Om risotton blir för tjock så tillsätt mer buljong. Får den stå så tjocknar den.
- Rör i lite mer olivolja, parmesan och citronskal. Smaka av med salt och peppar.
- Torka av pilgrimsmusslorna och fräs dem hastigt i lite olja, ca 1 min på var sida så att de får lite färg. Salta och peppra.
- Sjud sugar snapsen i ca 1 min. Ta upp och droppa över lite olja och flingsalt.
- Bryt av den nedersta torra delen på varje sparris och släng. Dela tjocka sparrisar på längden och fräs dem hastigt i lite olja. Salta lätt.
- Rosta den flagade mandeln så att den får lite färg.
- Lägg upp lite risotto på varje tallrik, toppa med musslor, sugar snaps, sparris och flagad mandel. Droppa på lite gremolata och dra ett par varv med pepparkvarnen.
ingredienser
4 portioner
1 stor bananschalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 dl olivolja
350 g arborioris
2 dl torrt vitt vin
12 dl varm grönsaksbuljong
2 msk god olivolja
2 dl parmesanost, riven
1 ekologisk citron, skalet rivet
flingsalt och nymalen svartpeppar
Gremolata
2 vitlöksklyftor, rivna
1/2 kruka persilja, finhackad
1 ekologisk citron, skalet rivet
1 dl olivolja
1 krm salt
Pilgrimsmusslor
12 färska eller frysta pilgrimsmusslor (tinade på hushållspapper)
olivolja till stekning
flingsalt och nymald svartpeppar
12 färska eller frysta pilgrimsmusslor (tinade på hushållspapper)
olivolja till stekning
flingsalt och nymald svartpeppar
Till servering
200 g sugar snaps
1 knippe sparris
4 msk flagad mandel
Dryckestips till receptet

Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut NV
En förstklassig champagne med fin mousse och lång behaglig eftersmak
Nr: 7891, Champagne , Friskt & Fruktigt