Huvudrätt

Crêpes med svampfyllning

Gör så här

Härligt krämiga svampcrêpes är en klassiker. Använd ostkanter som blivit över sedan tidigare och laga en härlig fredagsrätt med din favoritsvamp i fyllningen.

Sätt ugnen på 225 grader (vanlig ugn) eller 200 grader (varmluftsugn). Vispa ihop mjölet med hälften av mjölken. Tillsätt resten av mjölken samt äggen och saltet och vispa till en klumpfri smet. Stek 10–12 tunna crêpes ett par minuter på var sida i smör. Låt dem svalna.

Fräs svampen i smöret på låg medelvärme cirka 10 minuter. Hacka löken under tiden och tillsätt den när det är några minuter kvar, så att den steks med. Om du använder sherry eller annat vin tillsätts det nu och fräses hastigt ihop med svampen. Pudra över mjölet, rör i grädden och låt det koka ihop hastigt så det blir en tjock stuvning. Krydda med soja, persilja, timjan samt salt och peppar efter smak. Rör ner 2 deciliter av den rivna osten och låt den smälta i stuvningen. Lägg stuv- ningen i en låg vid skål eller form för att svalna. Det går lättare att rulla ihop crêpesen om stuvningen är avsvalnad.

Fördela stuvningen på nedersta halvan av varje crêpe men lämna en cirka två centimeter bred kant. Vik upp en liten kant nedtill över stuvningen. Vik sedan in sidorna en bit över stuvningen och rulla ihop pannkakorna från det hållet stuvningen är. Lägg dem med skarven nedåt i en smord form och strö över resten av den rivna osten. Gratinera cirka 15 minuter och servera med dressad rucolasallad.

ingredienser

4-6

CRÊPES

2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
4 ägg
2 krm salt
smör till stekning

FYLLNING

300 g av din favoritsvamp
1 stor schalottenlök
2–3 msk smör
1⁄2 dl sherry, portvin, vitt vin eller annat dessertvin (kan uteslutas)
2 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
2 tsk ljus soja
3 msk hackad persilja
1 tsk torkad, alt. 1 msk färsk hackad timjan
2 + 1 dl riven lagrad ost
salt och nymald svartpeppar efter smak

TILL SERVERING

rucolasallad med olivolja, balsamico, flingsalt och nymald svartpeppar

Dryckestips till receptet
To the Nines

Nr: 53234, Rött vin , Fylligt & Smakrikt

Läs mer
Alain Jaume Côtes du Rhône Grand Veneur Organic Reserve

AOP Côtes du Rhône

Nr: 72034, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Tommasi Graticcio Appassionato

Tommasi Graticcio Appassionato är ett intensivt, fruktigt, aningen kryddigt och smakrikt vin med lång härlig eftersmak

Nr: 5354, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!