Huvudrätt
Entrecote med rostad potatis och chimichurri
Gör så här
Förbered chimichurrin i god tid, gärna en dag innan så smakerna får dra till sig ordentligt. Finhacka paprikan, löken och bladpersiljan. Häll ner i en glasburk, blanda med övriga ingredienser och rör om. Smaka av och tillsätt mer salt om det behövs.
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut köttet en stund innan du ska laga det, så det inte är kylskåpskallt när du ska steka det.
Halvera potatisen och lägg den i en ugnsform. Häll över 3 msk olivolja, salta och peppra och rör om. Baka potatishalvorna i ugnen i drygt 30 minuter. Vänd på potatisen någon gång under tiden så den får en jämnt bakad yta.
Skölj tomaterna och lägg in dem i samma ugnsform som potatisen ligger i, tio minuter innan potatisen är klar att ta ut.
Värm en stekpanna med 3 msk olivolja. Stek köttet hastigt på hög värme så det får färg. Salta och peppra.
Lägg sedan ner smöret och vitlöksklyftan, sänk värmen till medelvärme och stek ytterligare några minuter under tiden du öser köttet med smöret. Vill du ha entrecoten lite röd inuti, är runt 50 graders innertemperatur lagom.
Låt köttet vila lite i bakplåtspapper och servera sedan med potatisen, tomaterna och chimichurrin.
TIPS! En chimichurri kan göras på många olika sätt. Prova att byta ut hälften av persiljan mot färsk koriander och tillsätt en färsk röd chili. Eller gör en rökig chimichurri med rökt paprikapulver och lite spiskummin.
ingredienser
700 gram entrecote, i skivor
3 msk + 2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, krossad
ca 400 gram små potatisar
250 gram kvisttomater
havssalt
Chimichurri:
½ röd paprika
1 liten gul lök
2 krukor färsk bladpersilja
2 tsk torkad oregano
1 tsk paprikapulver
1 kryddmått chiliflakes
2 msk rödvinsvinäger
1 msk citronsaft
1 kryddmått socker
3–4 klyftor vitlök, finhackade
1 dl olivolja
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
Dryckestips till receptet
Ramos Reserva
SILVER i prestigefulla tävlingen "Årets Vinare 2023"
Nr: 6139, Rött vin , Kryddigt & Mustigt
Tommasi Graticcio Appassionato
Tommasi Graticcio Appassionato är ett intensivt, fruktigt, aningen kryddigt och smakrikt vin med lång härlig eftersmak
Nr: 5354, Rött vin , Kryddigt & Mustigt