Huvudrätt

Färserad vaktel med portvinskokta fikon och karljohansvamprisotto

Gör så här

1. Vaktel: Kör kycklinglever, kalvfärs, vispgrädde, timjan och svamp i matberedare och smaka av med salt och peppar. Fyll vaktel med färsen och stek i 145°C i ugn tills kärntemperaturen är ca 60°C. Kan göras i förväg och innan servering brynas i stekpanna och ösas med smör så den blir varm igen.

2. Portvinskokta fikon: Koka först ihop portvin och vatten. Lägg i fikon och låt koka upp igen. Låt fikonen svalna i lagen. Dela vid servering och värm upp dem i lagen. Slå gärna på lite av avkoket på vakteln vid servering.

3. Karljohansvamprisotto: Hacka löken fint och bryn med smör och svamp, tillsätt riset och stek försiktigt någon minut. Slå på vinet och lite fond. Koka sakta i ca 20 minuter och späd med fonden lite under tiden så att den sugs upp av riset. Avsluta med att salta och peppra och rör slutligen ner sista smöret och parmesanosten. Rosta lite hyvlade matkastanjer i ugnen som garnering.

ingredienser

4 personer

Färserad vaktel
2 st urbenade vaktlar
100 gram kycklinglever
1 dl vispgrädde
100 g kalvfärs
Timjan
Salt och peppar
1 dl stekt karljohansvamp

Portvinskokta fikon
4 st färska fikon
2 dl portvin
1 dl vatten
1 msk socker

Karljohansvamprisotto
1 dl tärnad karljohansvamp
2 dl Avorioris
1 schalottenlök
1 + 1 msk smör
1 dl vitt vin
4-5 dl kycklingfond
1 dl färskriven parmesanost
Salt och peppar

Dryckestips till receptet
Vila Santa Reserva

Nyanserat och kryddigt vin

Nr: 12507, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer
Duorum Reserva

Fylligt vin med en välbalanserad syra och mjuka fina tanniner

Nr: 79203, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!