Huvudrätt

Fettuccine med kyckling och salvia- och valnötspesto

Gör så här

Kombinationen kyckling, salvia, valnötter och nykokt pasta är utsökt. Lägg därtill sälta från sidfläsk och en pigg örtig smak från friterad salvia och du har en oslagbar festrätt!

  1. Rosta valnötterna i 200° varm ugn i ca 5 min eller tills de fått lite färg. Mixa nötterna med övriga ingredienser till peston. Smaka av med salt och peppar, och kanske behövs smakerna justeras? Mer salvia, mer citron?
  2. Sänk värmen på ugnen till 150°. Krydda kycklingfiléerna med salt och peppar.
  3. Stek sidfläsket gyllene och låt det rinna av på hushållspapper.
  4. Lägg smör i pannan och låt det smälta. Lägg i kycklingfiléerna och en liten näve salviablad och bryn filéerna runt om medan du hela tiden öser dem med smöret.
  5. Lägg över filéerna i en ugnsfast form när de fått fin färg. Baka i mitten av ugnen i ca 15 min tills de är klara. Använd gärna termometer; köttet ska ha en innertemperatur på 72°. Ta upp kycklingen och låt den vila på en bräda.
  6. Hetta upp oljan i en liten kastrull till ca 180°. Fritera en näve salviablad i omgångar. Ta upp dem med hålslev när de är frasiga. Låt rinna av på hushållspapper.
  7. Blanda nykokt pasta med några generösa matskedar av peston och lägg upp på varma tallrikar. Skiva kycklingfiléerna ovanpå pastan.
  8. Toppa med sidfläsk, friterad salvia, riven parmesan och nymalen svartpeppar.
ingredienser

4

400 g kycklingfilé
4 msk smör
salt, peppar
100 g sidfläsk
1–2 krukor salvia
2 dl smakneutral olja till fritering, t ex varmpressad raps

Salvia- och valnötspesto
50 g valnötskärnor
1/2 kruka salvia
1 vitlöksklyfta
25 g parmesanost, fint riven
1 msk pressad citron
1 dl olivolja
salt, peppar

Till servering
nykokt fettuccine
parmesan

Dryckestips till receptet
Tommasi Graticcio Appassionato

Tommasi Graticcio Appassionato är ett intensivt, fruktigt, aningen kryddigt och smakrikt vin med lång härlig eftersmak.

Nr: 5354, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Tommasi Valpolicella

Ett fruktigt vin med smak av körsbär och aningen fat

Nr: 72383, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer
Tommasi Le Prunée Merlot

Vin från hjärtat av Valpolicella Classico-regionen

Nr: 7985801, Rött vin , Stramt & Nyanserat

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!